Πράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα


Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόητα


http://www.kalami.net/

28 Φεβρουαρίου 2016: Η Ελλάδα αναγνώρισε και τίμησε -γιά πρώτη φορά- τους πρώτους 'Ελληνες (400+) που εγκαταστάθηκαν στην αμερικάνικη 'Ηπειρο (1768), με τελετές στην πόλη του Άγιου Αυγουστίνου (the Nation's oldest city, βορειοανατολική Φλόριδα)
1 Μαρτίου 2016: Η Ελλάδα αναγνώρισε και τίμησε -γιά πρώτη φορά-  τους Αμερικανούς φιλέλληνες, που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην επανάσταση του '21 (τελετή, Βοστώνη)

Ο υφυπ. Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπησε επίσημα τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση

Αριστερά, στην είσοδο του 'Αγιου Φώτιου, η επιγραφή στον τοίχο 
στο ''Casa Avero'', το κατάλυμα των πρώτων μεταναστών, δίπλα στο λιμάνι.
Στις 3 φωτογραφίες (πάνω), από τις τελετές: Η δήμαρχος της πόλης του 'Αγιου Αυγουστίνου Nancy Shaver με τον υφυπουργό Επικρατείας της Ελλάδας και τον πρόεδρο του ''Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'' (Ε.Ε.Σ.) Β. Ματαράγκα, στον προαύλιο χώρο του 'Αγιου Φώτιου. Στο κέντρο, ο υφυπουργός Τ. Κουίκ δείχνει στην επιγραφή, στο πρώτο ξύλινο σχολείο της Αμερικής (1779) το όνομα του δημιουργού του I. Γιαννόπουλου. Το σχολείο είναι σήμερα μουσείο. Και δεξιά, από την κατάθεση στεφάνου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ένα από τα δύο κοιμητήρια όπου ''αναπαύονται'' 'Ελληνες, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, 1768... Ο υφυπουργός, η γεν. Πρόξενος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλότσα και οι Ομογενείς, πήγαν οδικά στον 'Αγιο Αυγουστίνο από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα (δυτική Φλόριδα). Μόνο η μετάβαση και η επιστροφή ήταν συνολικά 8 ώρες, ενώ η παραμονή στην ιστορική πόλη των ΗΠΑ, 5 ώρες.
Η ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας (από το ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'', που διοργάνωσε τις τελετές)Samuel Gridley Howe - 
"The Lafayette of the Greek Revolution"
''...In 1824, shortly after Howe was certified to practice medicine, he became fired by enthusiasm for the Greek Revolution and the example of his idol Lord Byron. Howe sailed for Greece, where he joined the Greek army as a surgeon. In Greece his services were not confined to the duties of a surgeon, but were of a more military nature. Howe's bravery, enthusiasm, and ability as a commander, as well as his humanity, won him the title "the Lafayette of the Greek Revolution." Howe returned to the United States in 1827, to raise funds and supplies to help alleviate the famine and suffering in Greece. Howe's fervid appeals enabled him to collect about $60,000 which he spent on provisions, clothing, and the establishment of a relief depot for refugees near Aegina. He later formed another colony for exiles on the Isthmus of Corinth. Afterwards, Howe wrote an account of the revolt, Historical Sketch of the Greek Revolution, which was published in 1828...''

Την τελετή στην Βοστώνη (1 Μαρτίου '16, φιλέλληνες που πολέμησαν στην Ελλάδα στην επανάσταση του '21), με αίτημα του Ε.Ε.Σ., προετοίμασε και επιμελήθηκε η γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Ιφιγένεια Καναρά, η οποία φρόντισε, επίσης, να συναντηθεί ο υφυπουργός Τ. Κουίκ, με την υποκυβερνήτη της Πολιτείας Karyn Polito και με 'Ελληνες καθηγητές Πανεπιστήμιων Boστώνης.
Τους απογόνους του τιμώμενου φιλέλληνα, βρήκε και φρόντισε να είναι στην τελετή, ο Γ. Γιαλτουρίδης.

Οι εκδηλώσεις-τελετές 
σε Φλόριδα και Βοστώνη έγιναν με πρωτοβουλία της Οργάνωσης ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'', που προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο πρωθυπουργού-ελληνικής Κυβέρνησης.

Mε την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Φλόριδα, ο υφυπουργός Τ. Κουίκ, συμμετείχε -μίλησε και είχε διάλογο με συνέδρους- γιά δύο ώρες στο έκτακτο Συνέδριο της Οργάνωσης, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου '16 (Κληαργουότερ, δυτική Φλόριδα), ενώ το βράδυ παραυρέθηκε στην χοροεσπερίδα του τοπικού σύλλογου Λακώνων, όπου και εκφώνησε λόγο γιά την κατάσταση στην Ελλάδα, σε 520 Ομογενείς.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, επισκέφθηκε το ''ελληνικό χωριό'', Τάρπον Σπρινγκς.
Στο έκτακτο συνέδριο του ''Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'' (Ε.Ε.Σ.), με την παρουσία του υφυπουργού κ. Κουίκ και της γεν. Προξένου στην Τάμπα κ. Κλότσα, πρώην πρόεδροι και αντιπρόσωποι Ομοσπονδιών και πανΕνώσεων, έδωσαν έμφαση σε ζητήματα Παιδείας, βελτίωση λειτουργίας του Ε.Ε.Σ. και ενότητας της Ομογένειας.
Σημ.: 'Oλα τα έξοδα της επίσκεψης του υφυπουργού στις ΗΠΑ, γιά να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό κράτος, τα κάλυψε ο πρόεδρος του 
Ε.Ε.Σ., Βασίλης ΜαταράγκαςRelated Posts