ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΓΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ»

«Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ή Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΑΡΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΕΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ»

Τις εργασίες της 3ης Επιστημονικής Ημερίδας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Ανεξάρτητες Αρχές προλόγισε με ομιλία του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Στη συνείδηση του πολίτη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο Ανεξάρτητες Αρχές όπως το ΑΣΕΠ, εκείνες που ασχολούνται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Προσωπικά Δεδομένα, την Προστασία του Καταναλωτή, Αρχές και Συνήγοροι που ήταν και το δικό μου αποκούμπι στα δημοσιογραφικά μου χρόνια, όταν ανυπεράσπιστοι πολίτες κατέφευγαν στο Γραφείο μου για να βρουν το δίκαιό τους.

Βεβαίως, όπως συνήθιζα να λέω και θα το επαναλάβω και σήμερα, είναι κατάντια κράτους ένας πολίτης, για να βρει το δίκαιό του, να πρέπει να καταφύγει σ’ ένα ηλεκτρονικό ή έντυπο ΜΜΕ.

Επιπλέον, είναι θλιβερό δεκαετίες ολόκληρες, όποιο χρώμα είχε η εκάστοτε κυβέρνηση, οι πολιτικοί να μην έχουν τα πολιτικό θάρρος να επιλύουν από μόνοι τους προβλήματα πετώντας το μπαλάκι ή στις Ανεξάρτητες Αρχές ή στη Δικαιοσύνη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Τέρενς Κουίκ στην ομιλία του, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές για τη σχέση του με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους Συνηγόρους, επικαλούμενος παραδείγματα από την πλούσια δημοσιογραφική του πορεία.

ΣΚΙΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ επεσήμανε τα εξής:

«Είναι επιβεβλημένες νέες Συνταγματικές ρυθμίσεις, ώστε να θωρακιστεί στο μάξιμουμ η ανεξαρτησία Αρχών και Συνηγόρων, γιατί κυρίως στις Ανεξάρτητες Αρχές του οικονομικού πεδίου, υπάρχουν πολλές σκιές που συνδέουν τις αποφάσεις τους με παράγοντες της Αγοράς. Δηλαδή με τα «συμφέροντα».

Παράδειγμα η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που όταν ήμουνα Βουλευτής,  διαμαρτυρόταν, ότι αγόραζε το ρεύμα από τη ΔΕΗ σχεδόν σε διπλάσια τιμή από γνωστό ιδιωτικό όμιλο.
Πολλές φορές, μάλιστα, δίνεται η εντύπωση, ότι εκδίδονται αποφάσεις με «ελαττωματική» σύνθεση της Επιτροπής ή με νομικά κενά, έτσι ώστε η επιβολή της όποιας ποινής να μπορεί να καταπέσει στην προσφυγή του «ενόχου» στη Δικαιοσύνη.

Και βεβαίως, δεν μπορεί να μιλάμε για Ανεξάρτητες Αρχές, όταν μέλος Διοίκησης είναι σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος με βουλευτή και μάλιστα κορυφαίου, πρωταγωνιστικού κόμματος στο σύστημα εξουσίας. Συγκοινωνούντα δοχεία που επιβάλλεται να υπενθυμίζουν το γνωστό ρητό με τη γυναίκα του Καίσαρα».

ΑΞΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ

«Συνυπογράφω την σημερινή εισήγηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα του δίνω και μία άσκηση εργασίας. Είναι σαφές, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Ανεξάρτητες Αρχές, ο οποίος να οδηγήσει σε γόνιμες προτάσεις είτε για συγχωνεύσεις Ανεξάρτητων Αρχών είτε για κατάργηση κάποιων είτε για αναβάθμιση άλλων».

«Θα μεταφέρω στην Κυβέρνηση το δικαιολογημένο αίτημα της Ομοσπονδίας για πλήρωση των κενών που υπάρχουν σε ορισμένες διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών, όπως και στην πλήρωση κενών θέσεων εργαζομένων επιστημονικού επιπέδου, καθώς η έλλειψή τους, πράγματι δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες».

«Επειδή πολλές φορές η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής, μπορώ να διαβεβαιώσω προσωπικά, ότι οι εργαζόμενοι και στελέχη στις Ανεξάρτητες Αρχές είναι πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Όταν η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, πριν από μερικούς μήνες, έκανε εσωτερική πρόσκληση ενδιαφέροντος, για να αντλήσει νέα στελέχη από το χώρο του Δημοσίου, μαζέψαμε 600 αιτήσεις από νέα παιδιά, με τεράστια προσόντα, που αύριο θα μπορούσαν να πάνε να διδάξουν σε οποιαδήποτε Πανεπιστήμιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει και ευχαριστώ όλα αυτά τα παιδιά που σε εποχές κρίσης προτίμησαν να μείνουν στην πατρίδα μας και να βοηθήσουν σε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Τέλος ο Τέρενς Κουίκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΡ:

«Τις εμπειρίες μου με το ΕΣΡ δεν μπορεί κανένας να τις αμφισβητήσειΤη σημερινή μου τοποθέτηση την αποσυνδέω με την πρωταγωνιστική εμπλοκή του στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Συζητήθηκε χθες στη Βουλή και δεν θα φέρω σε αυτή εδώ την επιστημονική ημερίδα το κομματικό ρινγκ που επιχείρησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης και εκπρόσωποί τους.

Θα μιλήσω για αυτά που πολλές φορές στο παρελθόν είχα καταγγείλει ως αποτέλεσμα μιας «δικτατορίας», που ξεπερνούσε κάθε όριο, υπενθυμίζοντας το ότι είχε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο που είχαν υπερβεί τα συνταγματικά όρια της θητείας τους με την πλήρη κάλυψη και στήριξη προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παραδείγματα;

Αυτή η παρέα, ως μη όφειλε, εγκαλούσε τα κανάλια, κατηγορώντας τα ότι την ημέρα του Πολυτεχνείου μετέδιδαν πέντε λεπτά ρεπορτάζ από την πορεία και πολλαπλάσιο χρόνο ρεπορτάζ από επεισόδια με τους αναρχικούς, που είναι καθεστώς πλέον αυτήν την επετειακή ημερομηνία. Δηλαδή, ευθεία παρέμβαση στη δημοσιογραφική δουλειά ως λογοκριτικός μηχανισμός.

Και δεν θα ξεχάσω, ότι το τόσο παρεμβατικό ΕΣΡ όπου το βόλευε, σιώπησε σκανδαλωδώς όταν τη νύχτα των Ιμίων τηλεοπτικό κανάλι έδειχνε σε απευθείας σύνδεση τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων από το ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Διαφορετική «ευαισθησία» για την ημέρα του Πολυτεχνείου και διαφορετική όταν η Πατρίδα μας έφτασε στα πρόθυρα του πολέμου δίνοντας μέσω τηλεοπτικού σταθμού πληροφορίες, με ζωντανή εικόνα, στην Άγκυρα.

Πάμε τώρα και στα πρόστιμα:

Για το ίδιο παράπτωμα επέβαλαν το ίδιο ύψος προστίμου σε ένα Μητροπολιτικό πανελλαδικό κανάλι και σε ένα μικρό περιφερειακό.

Για παράδειγμα το πρόστιμο των 30.000 Ευρώ για ένα πανελλαδικό κανάλι με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων μπορεί να μοιάζει χάδι, αλλά το ίδιο πρόστιμο για ένα μικρό περιφερειακό κανάλι με προϋπολογισμό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, (και αν είναι τόσο), είναι η απόλυτη εξόντωση.


Μία επιβολή ποινών που θα μπορούσε εύλογα να εγείρει την υποψία, ότι επί της ουσίας οι πρωτεργάτες του ΕΣΡ συνεργούσαν στον οικονομικό αφανισμό και τελικά στο κλείσιμο περιφερειακών καναλιών επ’ ωφελεία των Πανελλαδικών, που θα αποκτούσαν μεγαλύτερη τηλεοπτική πελατεία στις Περιφέρειες».


Related Posts