ΤΟ ΝΑΤ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΑΜΕΙΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΤΟ ΝΑΤ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΑΜΕΙΟ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στη Χίο, παρενέβη με δήλωση στους εκπροσώπους του ΝΑΤ του νησιού, οι οποίοι, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο της παρέλασης για τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού, ζήτησαν από τον Ανώτατο Άρχοντα να παρέμβει στην κυβέρνηση για να μη θιγεί το Ταμείο τους.

Ο Τέρενς Κουίκ συγκεκριμένα είπε:

«Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι το ΝΑΤ δεν θα χάσει την αυτονομία του. Και μάλιστα σε σχετική μου ερώτηση μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Κατρούγκαλος με διαβεβαίωσε, ότι θα προστατευτούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτικών και πολύ περισσότερο, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Το ΝΑΤ στην ίδια συνεδρίαση υπερασπίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας».

Αργότερα ο Τέρενς Κουίκ  απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έκανε το εξής σχόλιο:

«Την ιστορία του ΝΑΤ την παρακολουθώ επί 35 ολόκληρα χρόνια. Ήταν το πιο εύρωστο Ταμείο της χώρας. Μέσα σε μια νύχτα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το διέλυσε στα εξ ων συνετέθη το ΠΑΣΟΚ. Του φόρτωσε όλους τους παλιννοστούντες από τις τότε ανατολικές χώρες και το κατέστρεψε. Τα προβλήματα του Ν.Α.Τ.  δεν είναι σημερινά. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι μια απεικόνιση της τελευταίας 5ετίας, της τελευταίας 10ετίας, της τελευταίας 20ετίας κλπ, με επιδεινούμενη μορφή, καθώς ταυτόχρονα μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών, που σημαίνει λιγότερα έσοδα στο Ταμείο τους.

Κατανοώ απόλυτα την αγωνία των ναυτικών και πόσο μάλλον των συνταξιούχων. Αλλά μην μας φορτώνουν την ευθύνη για τη διάλυση του ΝΑΤ, όταν πραγματικά προσπαθούμε να δώσουμε το φιλί της ζωής σε ένα θνησιγενές Ταμείο. Και πιστεύω θα το πετύχουμε.

Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, που στην τετραήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους, οι συνδικαλιστές του ΝΑΤ δεν έκαναν αποδεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν μόνο τα δρομολόγια των πλοίων που αποφορτίζουν τα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε έναν μεγάλο ανθρωπιστικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση. Την ώρα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν το απόλυτο σκληρό τους πρόσωπο σε ένα ξεριζωμό με τη βοήθεια των δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας. Γιατί δεν πρέπει να γελιόμαστε: Όπως επεσήμανε εδώ στη Χίο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει το δουλεμπόριο που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού».

Τέλος, σε άλλη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο πριν την παρέλαση, με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Χίου, οι οποίοι του επέδωσαν επιστολή με τα θέματα αιχμής που αποτελούν και τη βάση για την αυριανή απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Χίο, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο του Ε.Κ.Χ., ότι σε χρόνο που θα συμφωνηθεί μαζί του θα επισκεφθεί και πάλι το νησί, για να καταγράψει από κοντά τα γενικότερα και ειδικότερα ως προς τη Χίο προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του νησιού.

Διαβεβαιώσεις ο Τέρενς Κουίκ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε και στον Πρόεδρο του τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχιστεί κανονικά με την έναρξη της νέας χρονιάς.


Το θέμα τέθηκε από τον τοπικό Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και μία εκπρόσωπο των εργαζομένων στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή οι συμβάσεις των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λήγουν 31.12.2015 και φοβούνται μήπως δεν ανανεωθεί. 

Related Posts