ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ 6.000 ΔΙΚΑΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ 1.5 ΕΚ ΑΝΕΡΓΩΝΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ 6.000 ΔΙΚΑΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ 1.5 ΕΚ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM»

«ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕ ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
«ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ, ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ»

Παραθέτουμε τη συνέντευξη του Υφυπουργού Επικρατείας στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105.5 FM και το δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και στους Θεσμούς επιταχύνονται και χαρακτηρίζονται και από συναινετικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς στο δημοσιονομικό επίπεδο, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. Έφτασε η ώρα της οριστικοποίησης της συμφωνίας εκτιμάτε;

Τ. ΚΟΥΙΚ:  Εμείς την θέλουμε. Γιατί θέλουμε τις λύσεις μέσα στο Ευρώ, γιατί έχουμε κάνει μέσα από τις 47 σελίδες όλες εκείνες τις κινήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν, ότι εμείς την θέλουμε τη λύση. Το ζήτημα είναι, αν κάποιοι επιζητούν τη μη λύση. Γιατί βλέπετε, ότι το πρόβλημα έγκειται μεταξύ των συνομιλητών μας και θα έλεγα σχεδόν σε μηδενική βάση με τη δική μας την πλευρά.

Από εκεί και πέρα, το εάν το θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους δικούς του λόγους να μπλοκάρει την όποια συμφωνία και τις όποιες παραμέτρους της συμφωνίας, όπως αποκαλύπτει και η Frankfurter Allgemeiner και που δεν είναι ψεύτικη από τη δική μας πλευρά, την ώρα όπου εμείς, πέρα από τις τεχνικές λύσεις που έχουμε δώσει, επιμένουμε και στην πολιτική λύση, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο της Ελλάδας. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Το πρόβλημα, εάν προκύψει για την Ελλάδα, θα είναι μείζον για την Ευρώπη και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι θα είναι και κυρίαρχο στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Αμερικανοί, δεν τρελάθηκαν ξαφνικά, οι οποίοι ζητούν και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση, για να μην τιναχθούν στον αέρα και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως και η στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπροστά σε όλο αυτό που συμβαίνει, μα σε Κριμαία, μα με Τζιχαντιστές, μα με την Λιβύη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Δώσατε έμφαση στην αναγκαιότητα της πολιτικής λύσης. Είναι όμως φανερό, πως η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τα κατεστημένα συμφέροντα ανησυχούν από την παρουσία στη χώρα μας, μιας Κυβέρνησης που αντιστέκεται στη λιτότητα για να μην μεταδοθεί το φαινόμενο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να μην προκύψουν ανάλογες κυβερνήσεις. Θα δοθεί πολιτική λύση;

Τ. ΚΟΥΙΚ:  Κύριέ Σαββόπουλε, συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά κάποτε δεν θα πρέπει να αποδοθεί λογαριασμός;

Σας διαβεβαιώνω, ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η ιστορία με τη συμφωνία. Έχουμε και το Eurogroup την Πέμπτη, έχουμε ακόμα μπροστά μας μέρες για να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και βλέπετε ότι η Ευρώπη-Ευρώπη, Γιούνγκερ, Μέρκελ, Ολάντ, είναι απόλυτα συνεργάσιμοι μαζί μας. Αντιλαμβάνονται ζητήματα, όπως για παράδειγμα η Γαλλία αντιλαμβάνεται πάρα πολύ, το πολύ ευαίσθητο ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων.
Αλλά εγώ σας ερωτώ: Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθεί λογαριασμός για το ποιος είναι αυτός, ο οποίος μας έβαλε μέσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ποιος έβαλε το ΔΝΤ μέσα στα πόδια της Ελλάδας και της Ευρώπης;

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αύριο παρουσιάζει το βιβλίο του, όπου λέει μέσα σε όλα – το είπε και χθες μάλιστα μιλώντας και στο MEGA – ότι αν η διαπραγμάτευση το 2010 γινόταν όπως την κάνει η σημερινή Κυβέρνηση, θα ήταν πολύ διαφορετικά και προς το καλύτερο τα πράγματα. Αλλά τότε παραδοθήκαμε με τα χέρια κάτω, και η συνέχεια με την Κυβέρνηση Παπαδήμου και η συνέχεια με την Κυβέρνηση Σαμαρά δυστυχώς ήταν ακόμα χειρότερη.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΩΝ 1,5 ΕΚ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΕΙ

Και κύριε Σαββόπουλε, με την ευκαιρία θέλω να πω ότι:

Το θεωρώ ντροπή να βγαίνει ο κύριος Σαμαράς και να λέει, ότι επειδή επαναπροσλήφθηκαν μερικές καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και οι άνθρωποι της ΕΡΤ που τους πέταξαν σαν σκυλιά σε μια νύχτα, απλά και μόνο για να αποδώσουνε κατάλογο απολύσεων στην Τρόικα, να έχει το θράσος να μιλάει ότι αυτή η κυβέρνηση ενισχύει τη δημόσια εικόνα της και όχι την ιδιωτικά πρωτοβουλία.

ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ; Ο αρχιτέκτονας. Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι είναι σε ένα πολιτικό χώρο που πρεσβεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και έφερε 1,5 εκατομμύρια ανέργους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έβαλε λουκέτα σε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις, βγαίνει τώρα και μιλάει;

Του κάνω μία σύσταση, γιατί εγώ ξέρετε (μ’ αρέσει που το λέω στο «Κόκκινο») είμαι καραμανλόπαιδο. Θα βοηθήσει την παράταξη (που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) εάν σταματήσει να μιλάει ο κύριος Σαμαράς.

Κ. Σαββόπουλος: Και η επιτομή της υποκρισίας εκ μέρους του κυρίου Σαμαρά είναι ότι εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για υφεσιακές πολιτικές και για πολιτικές που πυροδοτούν την άνοδο της ανεργίας.

Τ. Κουίκ: Αυτό λέω. Είναι δηλαδή πραγματικά να εκνευρίζεσαι να θυμώνεις να τα «παίρνεις στο κρανίο», όταν ακούς τον αρχιτέκτονα που κατέστρεψε την αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία να κατηγορεί τώρα αυτή η κυβέρνηση, επειδή έκανε το καθήκον της να επαναπροσλάβει αυτούς τους 6 χιλιάδες που δικαιώθηκαν στους αγώνες τους δικαστικά  και να αγνοεί το 1,5 εκατομμύριο ανέργους που ο ίδιος δημιούργησε.

Και να σας πω κάτι ακόμα; Δε θα το κιτρινίσω για να βάλω μέσα και τους χιλιάδες  αυτοκτονημένους. Πιστεύω, ότι στις Βρυξέλλες γίνεται πραγματικά μια πολύ έντιμη από την Ελληνική πλευρά διαπραγμάτευση. Δεν σας κρύβω, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μας πονέσουν ή να μας πληγώσουν, αλλά από τη στιγμή που κλείσει η συμφωνία, αυτά θα είναι η προσωρινότητα, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε, ότι σαν κυβέρνηση δεν είμαστε παρένθεση.

Θα σας πω και κάτι ακόμα, επειδή κάποιοι λένε ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκείνοι που δεν θα στηρίξουν και θα ρίξουν τη κυβέρνηση ...

Επειδή βιώνω μέσα από την κυβέρνηση καταστάσεις και επειδή έχω την εντύπωση, ότι η κουλτούρα των αριστερών δεν είναι να ρίχνουνε μια αριστερή κυβέρνηση, όταν μάλιστα έχει την πλειοψηφία. Δεν θα συμβεί αυτό, που κάποιοι ονειρεύονται

ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Υπάρχουμε βέβαια και εμείς οι ΑΝΕΛ από την άλλη πλευρά, με τις όποιες διαφωνίες μας. Όπως για παράδειγμα δεν σας κρύβω, ότι εάν δεν υπάρξουν οι βελτιώσεις που έχουμε ζητήσει από την κυρία Χριστοδουλοπούλου, εμείς δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι το μείζον ζήτημα, που είναι διαπραγμάτευση και που είναι να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε μια οικονομική ανάπτυξη, δεν θα το στηρίξουμε.

Κ. Σαββόπουλος: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι θα έρθει στο τέλος μία συμφωνία που θα περάσει χωρίς πρόβλημα από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τ. Κουίκ: Δεν θα είναι δικό μας θέμα, πραγματικά πλέον. Η όλη κατάσταση είναι στα χέρια των θεσμικών συνομιλητών μας και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Στο κάτω-κάτω της γραφής ας καταλάβουν, ότι η Ελλάδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής υπόστασης, δεν μπορούνε να την αφήσουν στα αζήτητα. Δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Εγώ δε σας λέω, ότι στο παρελθόν δεν κάναμε λάθη. Δεν σας λέω, ότι δεν έχουμε πάρει τα δάνεια. Σας λέω, όμως, ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για το χρέος.
Γι’ αυτό γίνεται και η κουβέντα μέσα στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, έτσι όπως την διατύπωσε η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν είμαστε «μπαταχτσήδες» για να μην αποδώσουμε πίσω το κεφάλαιο που πήραμε, αλλά καταλαβαίνεις ότι είναι επονείδιστο το χρέος.

Θα το επαναλαμβάνω: Δεν είμαστε «μπαταχτσήδες», για να μην αποδώσουμε πίσω το κεφάλαιο που πήραμε, αλλά καταλαβαίνεις, ότι ένα ειδεχθές και επονείδιστο χρέος – με τόκους που τρέχανε στο 6.2%, όταν ξεκινήσαμε όλη αυτήν την εφιαλτική κατάσταση, από τον Γιωργάκη Παπανδρέου, όταν δάνειζε η Ε.Κ.Τ. με 1%... – ε, εντάξει... Όλα αυτά θα πρέπει να «κουρευτούν»… δεν γίνεται!

Αυτό είναι και ένα σημείο, στο οποίο το Δ.Ν.Τ. στηρίζει την Ελλάδα, από την μια πλευρά… Σου λέει «κουρέψτε» και δεν το δέχεται η ομάδα Σόιμπλε επί της ουσίας!!! Από την άλλη πλευρά όμως…

Κ. Σαββόπουλος: Κι εδώ υπάρχουν και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δανειστών, που πρέπει να βρει τρόπο η ελληνική πλευρά να τα αξιοποιήσει… Αν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια…

Τ. Κουίκ: Ναι, σύμφωνοι, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βγαίνει από το μυαλό μας – τουλάχιστον από εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ότι μας σπρώχνουν και σε λύσεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους! Όχι γιατί κοστίζει στην ελληνική οικονομία, (το πολύ 80 εκατομμύρια ξέρετε είναι η διαφορά του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο), αλλά γιατί πληγώνοντας τον Τουρισμό του Αιγαίου, επί της ουσίας τι κάνεις…; «Σπρώχνεις» το ρεύμα του Τουρισμού στις ακτές της Τουρκίας, που έχουν επενδύσει κυρίως γερμανικές επιχειρήσεις… Ε, αυτό με βάζει να κάνω συνδυασμούς στο μυαλό μου!

Κ. Σαββόπουλος: Ασφαλώς, αυτό είναι ένα πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες στην νησιώτική χώρα! Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ!

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ

Τ. Κουίκ: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Σαββόπουλε και θέλω να ξέρετε ένα πράγμα. Και με τα νέα καθήκοντα, που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός και επειδή πράγματι η συνεργασία μου με τον Αλέκο Φλαμπουράρη θα έλεγα, ότι είναι εξαιρετική, όπως και εκείνη του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, προσπαθούμε όλοι μαζί – ανεξάρτητα με τις διαφορές μας, όπως πχ επί των θεμάτων Ιθαγένειας – να δώσουμε την λύση στην Ελλάδα. Το αξίζουμε να πάμε με το κεφάλι ψηλά!

Κ. Σαββόπουλος: Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα σας, με αυτή την αισιόδοξη φράση σας, θα σας καλησπερίσουμε. Να είστε καλά κ. Υπουργέ!

Τ. Κουίκ: Κι εγώ!
Related Posts