Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ» 


Συνέντευξη του Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ στην εφημερίδα "Το ΧΩΝΙ".


Ερ.: Η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία με τους θεσμούς. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διεργασιών; Ποιο το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής (σε φορολογικό, συντάξεις, εργασιακά, πλεονάσματα), όπως διαμορφώνεται αυτή την ώρα;

Απ. : Aσφαλώς και είμαι αισιόδοξος, ότι μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε κλείσει την συμφωνία με τους εταίρους. Θεωρώ, ότι οι προτάσεις που διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι ρεαλιστικές, θα βοηθήσουν - στα πλαίσια της τετραετούς εντολής που πήραμε από τον ελληνικό λαό - στην οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και θα μας δώσουν την δυνατότητα, πάντα μέσα στα πλαίσια της τετραετίας, να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, σας παραπέμπω στους αρμόδιους Υπουργούς, που διαπραγματεύονται με τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν είμαι από εκείνους που θέλουν να μιλάνε επί παντός επιστητού και πόσο μάλλον όταν οι διαπραγματεύσεις ειναι ΤΩΡΑ σε τόσο κρίσιμη φάση.

Eρ. : ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δέχονται πιέσεις τόσο από την «Τρόικα εσωτερικού», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πως κρίνετε τη στάση τους στη μακρά προσπάθεια που καταβάλλετε;

Απ. : Σε κάθε διαπραγμάτευση και ασκείς και δέχεσαι πιέσεις. Είμαι, πάντως, σε θέση να γνωρίζω, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια και «ανοιχτά» χαρτιά, με ευκρινείς δημόσιες τοποθετήσεις και με απόλυτο στόχο, η λύση να βρεθεί μέσα στην Ευρωζώνη. Ίσως να είναι επιεικής η λέξη, ότι πολλές φορές αισθανθήκαμε, ότι κάποιοι ήθελαν - κι ίσως να θέλουν ακόμα - να βάζουν «τρικλοποδιές». Να επιζητούν την ΜΗ ΛΥΣΗ. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, στα χέρια τους θα σκάσει η βόμβα. Αυτοί θα πάρουν στο λαιμό τους, όχι την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη, με ζωηρό το ενδεχόμενο των παγκόσμιων γεωπολιτικών επιπτώσεων.
Πάντως δεν νομίζω, ότι θα επικρατήσει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Τα μηνύματά που παίρνουμε είναι με θετικό πρόσημο.

Eρ. : Την ίδια στιγμή, η Αλβανία επέδιδε ρηματική διακοίνωση, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Πως κρίνετε αυτή τη στάση; Θεωρείτε πως προωθείται σχέδιο γενικότερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, με εκμετάλλευση της κρίσης και των αναταραχών στα Σκόπια;

Απ. : Η κατάσταση στα Σκόπια δίνει την εντύπωση μιας «κινούμενης άμμου». Παράλληλα, η Αλβανία επανέρχεται, ίσως πιο έντονα, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών. Να υπενθυμίσω, ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η Ελλάδα, επί Υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, την ανέτρεψε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή του τότε αρχηγού της Αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Σήμερα, που το θέμα «ξαναζεσταίνεται», ο Έντι Ράμα δεν είναι απλά αντιπολίτευση, είναι Πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμπτωση; Τυχαίο;…
Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο, γιατί το θέμα το χειρίζεται το Ελληνικό Υπουργείο  Εξωτερικών.

Eρ. : Ο Πρόεδρος του Κόμματός σας και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει «οργώσει» την υφήλιο για την εύρεση συμμάχων, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση «έφτανε» μόνο μέχρι το Βερολίνο. Ποια η στόχευση και πόσο σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα των επαφών αυτών;

Απ. : Η νέα ελληνική κυβέρνηση με πολύ ανοιχτό και διαφανή τρόπο επάνω στην παγκόσμια διπλωματική «σκακιέρα», πράττει το αυτονόητο, ως μέλος της Ε.Ε. , να υπερασπίζεται και να προάγει τα οικονομικά της συμφέροντα, συνομιλώντας με όλες εκείνες τις χώρες, που θα έχουν να προσφέρουν οφέλη στον ελληνικό λαό.
Σεβόμαστε τις συμμαχίες μας, αλλά δεν είναι δυνατόν και να απορρίπτουμε προς το συμφέρον μας, οικονομικές συνέργειες με μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία κτλ.


Eρ. : Ορισμένα ΜΜΕ διαρρέουν πως η ακύρωση του ραντεβού των Άστορ Κάρτερ – Πάνου Καμμένου, κρύβει δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την απόφαση επί του τρόπου κράτηση τους Ξηρού και τις δηλώσεις περί Τζιχαντιστών. Θεωρείτε πως έχει βάση αυτή η φιλολογία;

Απ. : Καμία σχέση! Τα όποια συναφή ζητήματα, συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζων Κέρι.
Η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Ουάσινγκτον, παρά την αδυναμία που προέκυψε, για την συγκεκριμένη ημερομηνία, να συναντηθεί με τον ομόλογο του Άστορ Κάρτερ, δείχνει ότι πέρα από την αναβολή μίας διϋπουργικής συνάντησης που του ζητήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αργότερα, μεγαλύτερη σημασία έχει να επιβεβαιωθεί το ευρύτερο πλαίσιο των πολύ καλών διακρατικών σχέσεων Αθήνας - Ουάσινγκτον. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το πλήθος των άλλων συναντήσεων του ΥΕΘΑ και μάλιστα με τους κορυφαίους παράγοντες του Καπιτωλίου στον Τομέα της Άμυνας των ΗΠΑ, όπως και της αρμόδιας Υφυπουργού Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα. Σας παραπέμπω και στις δηλώσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά.
Να μην ξεχνάμε και τις άριστες σχέσεις του Πάνου Καμμένου με ΟΛΟΥΣ τους παραδοσιακούς συμμάχους μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν στην τελευταία σύνοδο των Βρυξελλών.

Eρ. : Η συγκυβέρνηση έφτασε αισίως στους τέσσερις μήνες ζωής. Ως Υφυπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου πως κρίνετε το έργο των υπουργών; Μετά την επιτυχία των νόμων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, των 100 δόσεων κλπ, έχουν δρομολογηθεί νομοσχέδια στη βάση των προγραμμάτων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Απ. : Υπάρχουν πολλά νομοσχέδια σε αναμονή, που για να δρομολογηθούν περιμένουν την επίτευξη της διαπραγματευτικής συμφωνίας.
Είπαμε: Μέσα στην τετραετία, θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας.
Παρόλο, που η δουλειά μου είναι πολύ δύσκολη μέσα στην κυβέρνηση, γιατί δεν είναι μόνο ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, αλλά και η συνεννόηση μεταξύ των δύο εταίρων, σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι καταρχήν έχω μια άψογη συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, που τον πρωτογνώρισα πριν από 35 χρόνια και μου εμπνέει τον απόλυτο σεβασμό.
Επίσης έχω από πολύ καλά, έως εξαιρετικά, σημεία επαφής και συνεννόησης με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν χρειάζεται να μιλήσουμε για τα τρέχοντα κυβερνητικά θέματα.
Επίσης, έχω και μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με όλο το στενό του επιτελείο, που είναι πολύ υψηλού επιπέδου.
Δεν σας κρύβω, ότι αυτός ο σαραντάχρονος πολιτικός, είναι μια πολύ σοβαρή προσωπικότητα, που ξέρει να ακούει, να συνθέτει, να επιβάλλεται, να μιλάει όσο χρειάζεται χωρίς περιττά λόγια και να εμπνέει εμπιστοσύνη, επειδή πάντα βγάζει την ειλικρίνεια.
Έχει πλήρη συναίσθηση του ποιος είναι ο ρόλος του, ως Πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει υποφέρει πολλά, που χρειάζεται πολλές μεταρρυθμίσεις και που πρέπει να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της δρόμο. Πάνω από το προσωπικό του πολιτικό κόστος, βάζει την Ελλάδα. Το εισπράττω καθημερινά και φαντάζομαι, ότι αυτό είναι αντιληπτό από τον κάθε πολίτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη Βουλή, δίνει συνεντεύξεις ή μας μιλάει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Eρ. : Στη μεγάλη σας δημοσιογραφική πορεία έχετε γράψει χιλιάδες «ώρες πτήσης» στον τηλεοπτικό αέρα. Πως κρίνετε τις πρωτοβουλίες του Νίκου Παππά ώστε να μπει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Γνωρίζετε τον αριθμό των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν, όπως και το χρόνο της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού;

Απ. : Τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού έχει αποκλειστικά ο συνάδελφος και πολύ καλός μου φίλος Νίκος Παππάς. Θα παρακαλέσω τον Νίκο να ρωτήσετε...
Επικροτώ, όμως, τις πρωτοβουλίες του, που δεν τόλμησε κανένας προκάτοχος του να αναλάβει, με αποτέλεσμα να έχουμε όντως μέχρι σήμερα, ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χτισμένο σε αυθαίρετες βάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Θα μπούνε όλα σε μια σειρά, ξεκινώντας από μια εξορθολογισμένη επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την σύγκληση  ενός νέου Δ.Σ. του Ε.Σ.Ρ., την προκήρυξη της αδειοδότησης συχνοτήτων, την εκκαθάριση οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχουν με το Δημόσιο τα κανάλια και εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν σε όλες τις «μαύρες» ζώνες, που έχει ανά την Επικράτεια η ψηφιακή πλατφόρμα της Digea.
Το θεωρώ απαράδεκτο, αυτό που έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υπογράφοντας μια σύμβαση, η οποία δεν κάλυπτε τηλεοπτικά πολλά κομμάτια της χώρας μας, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεκινώντας και μέχρι τα νησιά του Αιγαίου καταλήγοντας.
Ήταν μια ανθελληνική συμφωνία, με αποτέλεσμα στις ακριτικές περιοχές οι Έλληνες να μην μπορούν να βλέπουν Ελλάδα, αλλά να βλέπουν μόνο… Τουρκία και ψηλά στον Βορρά λίγο… Βουλγαρία ή Σκόπια ή Αλβανία.
Τηλεοπτικά η Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου παρέδωσε τη Θράκη στα κανάλια της Άγκυρας.
Είμαι βέβαιος, ότι με την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, η Ελλάδα της παραμεθορίου, θα βλέπει Ελλάδα. Και τα τοπικά κανάλια θα εκπέμπουν πιό φθηνά. Επιλογή τους...

Eρ. : Στις αρχές Φεβρουαρίου είχατε καταγγείλει την Task Force για «πάρτι με υπερκοστολογημένες μελέτες, με ξένες κυβερνήσεις να τσακώνονται για να τις πάρουν τα δικά τους παιδιά». Έχετε υπολογίσει το ύψος της «ζημιάς» και τον τρόπο με τον οποίο θα θέσετε στους εταίρους το θέμα; Υπάρχει πρόβλεψη για ανάκληση συγκεκριμένων αναθέσεων;

Απ. : Έχουν ήδη ανακληθεί τα περισσότερα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί, αλλά δεν είχαν μπει στην διαδικασία τελικής υπογραφής. Την τελική κοστολόγηση δεν μπορώ ακόμη να την προσδιορίσω, δεδομένου, ότι αυτό αφορά πολλά Υπουργεία, ανάμεσα στα οποία το Υγείας, το Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης κτλ.
Εδώ οφείλω να τονίσω, ότι ο Ράιχενμπαχ είναι πλέον «ιστορία», έχει φύγει από την Ελλάδα. Έχουν μείνει κάποια «απομεινάρια» από τους συνεργάτες του, αλλά εγώ προσωπικά αρνούμαι να τους δω, μετά το «πάρτι» που έκαναν.
Τώρα πλέον, η ομάδα τεχνικής βοήθειας εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι ανοιχτή σε συνεργασία με όλες τις χώρες της Ε.Ε., που έχουν την ανάγκη της.


Related Posts