Τέρενς Κουίκ: Η άλλη πλευρά μοιάζει να θέλει να συντηρεί την κρίση
Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=96461

Ο υφυπουργός δήλωσε με έμφαση πως «δεν θα νομοθετούμε με emails που θα στέλνονται από τις Βρυξέλλες κι από την Τρόικα. Θα νομοθετούμε για το συμφέρον του ελληνικού λαού» 

Έκανε γνωστό ότι η πρώτη επίσκεψη που θα κάνει ο υπουργός Υγείας από την Αθήνα θα είναι στην περιοχή της Θράκης 

Συνέντευξη  Δήμος Μπακιρτζάκης  

Συνεχίζει να είναι επικεφαλής στον περιφερειακό συνδυασμό «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα», παρά την υπουργοποίησή του και δηλώνει ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι πάντα στην καρδιά του. Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ θα βρίσκεται σήμερα  στην Κομοτηνή, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στην Καβάλα και στην Δράμα. Ενόψει της περιοδείας του, ως υφυπουργού αυτήν την φορά, ο κ. Κουίκ φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.  

Ως επικεφαλής περιφερειακής παράταξης στέλνατε τα αιτήματα σας στην κυβέρνηση. Τώρα, όμως, είστε και μέλος στην κυβέρνηση. Ποια είναι η στάση σας; 

-Οι δικοί μου άνθρωποι θα μου φέρνουν τα αιτήματα με μεγάλη χαρά. Γι’ αυτό άλλωστε θα βρίσκομαι σήμερα στην Κομοτηνή. Θέλω να δω τον δεσπότη, θέλω να δω τον μουφτή, αλλά κυρίως θέλω να πάω στο νοσοκομείο, διότι και στους πέντε νομούς θα επισκεφτώ τα νοσοκομεία, τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους. Έχω μιλήσει με τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μου έδωσε οδηγίες ποια τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να καλυφθούν. 

Εκτός από τις άμεσες ελλείψεις, υπάρχει και η ανάγκη ανέγερσης του νέου νοσοκομείο Κομοτηνής. 

-Αυτό που προέχει, κι αυτό είναι το κύριο μέλημα του υπουργού, είναι να στελεχωθούν, όσο γίνεται περισσότερες κενές θέσεις: ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι προτάσεις ήδη κατεβαίνουν στο γραφείο του στην Αθήνα. Θέλουμε να είναι οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Θέλω να αναγγείλω –και θα το πω με εξουσιοδότηση- ότι η πρώτη επίσκεψη που θα κάνει ο υπουργός από την Αθήνα θα είναι στην περιοχή της Θράκης.  

Οι υπόλοιπες συναντήσεις τις περιλαμβάνουν για εσάς; 

-Θα δω δύο βασικά επιμελητήρια που με «καίνε». Το επιμελητήριο της Ξάνθης και της Δράμας. Δεν θα μπορέσω να δω και τα πέντε αυτή τη φορά. Για εμάς τους ΑΝ.ΕΛ. –και φαντάζομαι και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τα επιμελητήρια αποτελούν τον πολυτιμότερο σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπότε θέλω να μιλήσω με τα προεδρεία και να δω ποια είναι αυτά στα οποία πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε. Και πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς (Βαλαβάνη, Μάρδα, Στρατούλη) για την ανακούφιση του δημοσίου και των ταμείων είναι πραγματικά σημαντικά μέτρα. Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Αλλά θέλουμε να βάλουμε κι όλα τα άλλα μπροστά, γιατί η  ανάπτυξη ξεκινάει από την μικρομεσαία επιχειρηματική ραχοκοκαλιά. 

Η επιδότηση του κόστους εργασίας του 12% έχει ξεχαστεί εδώ και καιρό και είναι ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα της περιοχής. Είναι αναγκαίο να παραμείνουν εν ζωή οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. 

-Αυτά είναι χρέη του ΟΑΕΔ, που μας πάνε πίσω στο 2010, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε αυτό το 12% -με εντολή της Τρόικα- να το βαφτίσει ως μία παράνομη ενίσχυση. Είστε αισιόδοξος ότι θα πάρουμε το «πράσινο φως» από την Ευρώπη και μάλιστα με τις «κόκκινες γραμμές» που θέσατε; 

-Έφυγε μια καινούργια επιστολή την οποία διάβασα και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, μετά από ενημέρωση που είχε και ο κ. Καμμένος. Θεωρώ ότι εδώ πλέον δεν έχει κανένα δικαίωμα το δίδυμο Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ να πουν όχι. Έπαιξαν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη. Τώρα πια δεν έχουν κανένα λόγο να πουν όχι στην ελληνική πρόταση. Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, βάζεις τα μάξιμουμ πάνω στο τραπέζι. 

Η κυβέρνηση, όμως, έβαλε πολύ «νερό στο κρασί» της, για να βρεθεί κάποια λύση; 

-Το νερό αυτό δεν έχει να κάνει με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει: δεν θα νομοθετούμε με emails που θα στέλνονται από τις Βρυξέλλες κι από την Τρόικα. Θα νομοθετούμε για το συμφέρον του ελληνικού λαού και σας διαβεβαιώνω ότι θα εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα και τα ισοδύναμα, που θα προκύψουν από τρία διαφορετικά επίπεδα: 1. Λαθρεμπόριο καυσίμων, 2. Πάταξη παραεμπορίου που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή της ΑΜ-Θ λόγω της Βουλγαρίας, 3. Νέες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του δημοσίου που μπορούν να μας αποδώσουν από 7-9 δις ευρώ.   

Τελικά στα λίγα που ζητάμε στο κείμενο θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς ΕΕ; 

-Αν κι εδώ πάλι φερθούν κατά αυτόν τον σκληρό και ανέντιμο τρόπο, που εισάγει και νέα πολιτικά ήθη στην ΕΕ, τότε τι να πω. Τότε θα πρέπει να μιλήσει και ο λαός, γιατί και οι ΑΝ.ΕΛ., όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν στην άμεση δημοκρατία. 

Είστε αισιόδοξος; 

-Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Κι επειδή βρίσκεστε και σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, θέλω να πω το εξής: η Ελλάδα είναι στη μέση ενός γεωπολιτικοστρατηγικού τριγώνου. Ουκρανία επάνω, Λιβύη κάτω, Μέση Ανατολή από δεξιά. Κι εμείς είμαστε ακριβώς μέσα στη μέση. Κι αν αποσταθεροποιήσουν, πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε επίπεδο παγκόσμιο. Μπορούν να ηρεμήσουν και να καταλάβουν ότι πρέπει ο Έλληνας να ζήσει με αξιοπρέπεια κι όχι με λιτότητα; Δεν ζητάμε πολλά, αλλά δεν ζητάμε να μας σφίγγουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο την θηλιά στο λαιμό και να μας προκαλέσουν ασφυξία.  

Σας βρίσκουν σύμφωνο οι εκφράσεις περί «Κούγκι»; 

-Ο πρόεδρός μας και υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος έφτασε σε ένα σημείο να πει ότι αν δεν συμφωνήσουν θα γίνει «Κούγκι». Αλλά το «Κούγκι» αναφέρθηκε σχηματικά, ότι και εμείς πια θα αναγκαστούμε να φτάσουμε στα μίνιμουμ της αντοχής μας, και γι’ αυτό σας είπα πριν ότι θα είναι ο λαός αυτός που θα μιλήσει. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουν μετά οι εταίροι μας. 

Πείτε μας, με το χέρι στην καρδιά, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην συνέχεια; 

-Ο κ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι αισιοδοξεί πως μπορεί την Παρασκευή να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, βασιζόμενος και στο έγγραφο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα, πάντως, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τη λύση και μέχρι τώρα η άλλη πλευρά μοιάζει να θέλει να συντηρεί την κρίση.  

Συμφωνείτε με τις εξαγγελίες για τα μέτρα σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών όπως και με τις θύρες που ανοίγουν στον Έβρο; 

-Έχουμε και τις δικές μας «κόκκινες γραμμές» που είναι προφανείς και σε αυτές δεν θα κάνουμε πίσω. Θα βάλουμε τις ενστάσεις μας από το Α ως το Ω. Μίλησα με τον κ. Πανούση και θέλω να τον επισκεφτώ για να μου εξηγήσει ακριβώς τι σημαίνει «ανοίγω την Αμυγδαλέζα». 

Να ξέρετε ότι εμείς ήμασταν υπέρ της κατάργησης των κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, διότι αυτό δημιουργούσε μια ασφυξία στην εισροή μεταναστών. Σαφέστατα είναι ένα θέμα, το οποίο θα το συζητήσουμε και φυσικά, αν δούμε ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσει, εμείς θα αρνηθούμε να το ψηφίσουμε, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν πάρα πολλοί από άλλα κόμματα που θα το κάνουν.  Εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι, δεν θα κάνουμε πίσω στις «κόκκινες γραμμές» μας. Κι επίσης πρέπει να πω ότι θα εξακολουθούμε να επιμένουμε στον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης.  

Δεν θα επιτρέψουμε διάφορα τα οποία θέλουν κάποιοι να κάνουν σε όλα τα επίπεδα. Και να μην εκμεταλλεύονται βεβαίως και το μουσουλμανικό στοιχείο, γιατί τα αδέλφια μας, οι μουσουλμάνοι είναι ισόνομοι μαζί μας σε όλα τα πράγματα που προβλέπει και η Συνθήκη. 


Related Posts