ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΡΟΔΙΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΚΑΠΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜ-Θ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ, ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΩΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΜ-Θ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ

ΚΟΥΙΚ: «ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ, ΔΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΛΕΟΝ ΥΠ' ΟΨΗ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ»


«Σε μία Περιφέρεια, ακριτική Περιφέρεια με τεράστια εθνικά,ζητήματα, την οποία απαξιώνουν συστηματικά οι Αθηνοκεντρικές κυβερνήσεις, πρέπει να δωθούν ΑΜΕΣΑ οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Η συγκυβέρνηση πρέπει να λάβει εφ εξής πολύ σοβαρά την φωνή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που σε λίγες μέρες ορκίζει νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, νέο Περιφερειάρχη, με νέους Περιφερειακούς Συνδυασμούςόπως ο Συνδυασμός εθνικού σκοπού του οποίου ηγούμαι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ»

Αυτή την δήλωση έκανε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ΑΜ-Θ περιφερειακός σύμβουλος Τέρενς Κουίκ, καταθέτοντας στη Βουλή Ερώτηση βασισμένη σε επιστολή του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γεώργιου Παυλίδη, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με την οποία, στα 12 εκατ. ευρώ υπολογίζει η ΑΜ-Θ Περιφέρεια  την ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή.

Μάλιστα, η ζημία σε ποσότητες προσδιορίζεται στα 12.330.000 κιλά.

Στην επιστολή του, ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφού η ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες φρούτων, που παράγονται στην περιοχή, ενώ σοβαρές είναι και οι παράπλευρες απώλειες σε εταιρείες συσκευασίας και μεταφοράς.

Η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, την οποία καταθέτει ΚΑΙ στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λόγω αρμοδιότητας στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο, έχει ως εξής:

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
κ.κ.Υπουργοί,

Χωρίς ιδιαίτερους προλόγους σας καταθέτω επιστολή που απέστειλε στους δύο πρώτους από τους τρεις Υπουργούς που ερωτώ, ο νεοκλεγής Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλίδης, σχετικά με τις ζημιές εκατομμυρίων που υπέστησαν οι παραγωγοί και οι ενδιάμεσοι επιχειρηματίες (πχ Αυτοκινητιστές) από το ρωσικό εμπάργκο που προκάλεσε η απερίσκεπτη ΠΛΗΡΗΣ ευθυγράμμιση και ταύτιση της συγκυβέρνησής σας, με τα μέτρα της Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας.

Σημειώνω, ότι εκτός από Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είμαι και νεοεκλεγμένος ΑΜ-Θ Περιφεριακός Σύμβουλος, επικεφαλής του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

Η επιστολή, η οποία περιέχει πολύ σοβαρά στοιχεία, μπορεί να σας παραδόθηκε, αλλά επειδή φοβάμαι ότι δεν θα μπείτε στο κόπο να απαντήσετε με ΠΛΗΡΗ ακρίβεια όπως οφείλετε, την καταθέτω στη Βουλή, για να στηρίξω τα δίκαια που περιγράφει ο νέος ΑΜ-Θ Περιφερειάρχης και να πληροφορηθεί ΓΡΑΠΤΩΣ ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις ενέργειές σας.«Κύριοι Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη  ανησυχία παρακολουθούμε, όπως και  ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα και για την περιφέρειά μας αφού η ρωσική αγορά απορροφά  σημαντικές ποσότητες συγκεκριμένων  προϊόντων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με σημαντικές παράπλευρες απώλειες  σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ

Σύμφωνα με την συλλογή στοιχείων από την Περιφέρειά μας , όλων των νομών της ΑΜΘ, τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα προς την Ρωσία, με τις αντίστοιχες ποσότητες και τις πιθανολογούμενες ζημίες είναι:

 Είδος                    Περιοχή                Κιλά                 Τιμή     Τζίρος (ευρώ)
Ακτινίδια         Καβάλα-Ξάνθη     10.000.000           0,9       9.000.000
Σταφύλια             Καβάλα               1.200.000           0,8          960.000
Ρόδια                     Ξάνθη                    280.000           0,8          224.000
Καπνά                   Ξάνθη                    420.000           3,0       1.260.000
Κεράσια             Κομοτηνή               430.000           1,3          559.000
Σύνολο                                            12.330.000                     12.003.000


Πρέπει να επισημανθεί η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία (με βάση τις διατάξεις του ΕΠΠΟ) ένας σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας.

Θα πρέπει να εστιάσουμε άμεσα στην εξαγωγή του ακτινιδίου, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα Hayward θα είναι γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light ως πρώιμα θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασι και το λάδι που εξάγονται  επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο.

Σημειώνουμε ότι ορισμένα απ αυτά αποτελούν για παραγωγούς μας  μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές.

Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες  αποζημιώσεις.»

Και σας ερωτώ κ.Υπουργοί:
1.     Θα αποζημιωθούν εις το ακέραιον οι αγρότες - παραγωγοί, με βάση τον συνημμένο πίνακα;

2.     Ποιές διαδικασίες πιστοποίησης των ανωτέρω ζημιών θα ακολουθήσετε ΑΜΕΣΑ, ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες - παραγωγοί ΑΠΟ ΤΩΡΑ τί έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να προσκομίσουν;

3.     Αντιλαμβάνεσθε ότι ορισμένα απ αυτά τα προϊόντα αποτελούν για παραγωγούς μας  μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές;

4.     Αντιλαμβάνεσθε, επίσης, τα ειδικότερα ζητήματα που σας τίθεντε στην επιστολή για τα ακτινίδια και τα ρόδια; Ποιες ενέργειες θα κάνετε ΤΩΡΑ;

5.     Τί μέτρα θα λάβετε και για την αποζημίωση των αυτοκινητιστών που εκτελούν τις μεταφορές των προϊόντων προς τη Ρωσία και οι οποίοι επίσης έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές;


Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ


Related Posts