Η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ


«Υπάρχει άμεση ανάγκη νομοθετική ρύθμιση. Και προστασία των καλλιτεχνών και όχι ληστεία σε βάρος των επιχειρηματιών». βίντεο....
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ»


Την άμεση νομοθετική ρύθμιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με έναν νέο νόμο που θα κλείνει πολλές μαύρες τρύπες, ζήτησε σήμερα (06.08.14) στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Η πρόταση κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, όταν ο τελευταίος έφερε τροπολογία στη Βουλή για τα πνευματικά δικαιώματα που πρέπει να καταβάλλονται από παρτίδα μουσικών συσκευών που φθάνουν στον Πειραιά και άλλα εισάγονται και άλλα επανεξάγονται!

Από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, παραθέτουμε την απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση του Τέρενς Κουίκ

«Είναι πολύ σημαντικό το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο εδώ και μήνες από τότε που ορκίστηκε, αυτή η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει για ρύθμιση στη Βουλή. Αλλά το θέμα δεν έρχεται, με αποτέλεσμα γνωστές οικογένειες, πατήρ και υιός - και δεν βάζω το Άγιο Πνεύμα - να «κάνουν πάρτι» σε βάρος δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών στην Ελλάδα όλων των εκφάνσεων και πολλές φορές και με καταγγελίες των καλλιτεχνών, που δικαιούνται πνευματικά δικαιώματα, ότι παίρνουν ψίχουλα.

Γνωστοί συνθέτες, κυρία Πρόεδρε, με μεγάλες, χρυσές επιτυχίες, παίρνουν ψίχουλα στο τέλος του χρόνου και βγαίνουν σαν μανιτάρια - ορθώς αφού το πνευματικό δικαίωμα πρέπει να προστατεύεται και από τους εκτελεστές και από όλους - με νέες εταιρείες και με χρεώσεις απίστευτες. Ακόμα και εκείνος ο ταβερνιάρης, ο οποίος δεν είχε δουλειά, στα Ψαρά, επειδή είχε βγάλει την τηλεόραση έξω σε ένα τραπεζάκι για να βλέπει ποδόσφαιρο, του κοστολόγησαν 3.000 ευρώ πνευματικά δικαιώματα!

Φέρτε νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αυτό που μας λέτε εδώ, κύριε Υπουργέ, (με τελωνεία, εισαγόμενα και επανεξαγόμενα) εμένα με βάζει σε μια πολύ μεγάλη σκέψη...

Ξέρετε τι μου θυμίζει; Την περίπτωση με τα παπούτσια:

Εισαγωγέας έβαζε στο Λος Άντζελες τα αριστερά ζευγάρια και στη Νέα Υόρκη τα δεξιά ζευγάρια και τα εκτελώνιζε μισοτιμής και μετά τα ένωνε και τα πούλαγε. Εδώ, λοιπόν, αυτή η φάμπρικα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Έλληνας ήταν;

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Όχι, όχι. Θέλω να πω για την κομπίνα στην Αμερική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Μας ξέφυγε!

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Έλεγε το τελωνείο στο Λος Αντζελες: «Τα αριστερά ζευγάρια τι θα τα κάνει; Πάρ’ τα μισο-ατελώνιστα». Το ίδιο και στη Νέα Υόρκη, όπου τα ένωνε και μετά τα πούλαγε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εντάξει, κύριε Κουίκ. Την τροπολογία οι Ανεξάρτητες Έλληνες την ψηφίζουν ή όχι.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Εμείς θα πούμε «όχι» για έναν πολύ απλό λόγο, κυρία Πρόεδρε: Επειδή η ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ δύσκολη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ναι, κύριε Κουίκ, αλλά δεν είναι της ώρας να το επεκτείνουμε άλλο.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού επιτέλους να ενεργήσει και να φέρει το θέμα για συζήτηση στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ωραία, δόθηκε η ευκαιρία να το πούμε και αυτό.

Ευχαριστώ πολύ».


Related Posts