ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ - Βίντεο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»


Την απόσυρση της Τροπολογίας για τα ΜΜΕ ζήτησε σήμερα (05.08.14) στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, καλώντας την Κυβέρνηση να φέρει το θέμα ως κανονικό νομοσχέδιο με συζήτηση και στην αρμόδια επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Το αίτημα απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα ο Τέρενς Κουίκ να σχολιάσει από το βήμα ότι «Η Κυβέρνηση υπέκυψε στα δύο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα»

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ζήτησε να διαγραφούν φράσεις της τροπολογίας που καθιστούν πασπαρτού όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων, επικρότησε, όμως, τις ρυθμίσεις για τις διαφημίσεις.

Όλες οι παρεμβάσεις του Τέρενς Κουίκ στη σημερινή διαδικασία της Βουλής, με βάση τα επίσημα πρακτικά, έχουν ως εξής:


Α' ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κυρία Πρόεδρε, αναφέρομαι στους δύο Υπουργούς της συγκυβέρνησης.

Όταν ήταν αντιπολίτευση (οι δύο Υπουργοί) δεν ήταν μόνιμο το αίτημα τους προς την κυβερνηση: «Μη φέρνετε άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια»;

Γιατί τώρα το κάνετε αυτό πράξη;

Διότι εδώ μπαίνει και το διαδικαστικό ζήτημα ενός άσχετου θέματος σε ένα θέμα πολύ σοβαρό, όπως είναι το Ογκολογικό. Και τείνετε με την πράξη αυτή να αποδείξετε ότι τελικά είναι καρκίνωμα ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να λειτουργεί η Βουλή. Και το φέρνετε συμπτωματικά στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό.

Πριν από δέκα λεπτά η Ένωση Συντακτών ξεκίνησε την 24ωρη απεργία της, γι' αυτή τη «ντροπολογία», η οποία επί της ουσίας επιτείνει και τον έλεγχο και την άσκηση κυβερνητικής επιρροής επάνω στα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, τα οποία - κακά τα ψέματα - είναι και αυτά τα οποία επηρεάζουν εν πολλοίς την κοινή γνώμη.

Την ώρα, λοιπόν, που οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι - αλλά αυτό δεν αφορά μόνο δημοσιογράφους, αφορά και τεχνικούς, αφορά και διοικητικούς, αφορά και τους περιφερειακούς των Μέσων ενημέρωσης - είναι σε απεργία, η Βουλή καλείται εκτός διαδικασιών να συζητήσει ένα νομοσχέδιο για το οποίο αργότερα θα τοποθετηθούμε, όταν θα έρθει η ώρα με τον Πρόεδρό μας κ. Πάνο Καμμένο και μετά θα μιλήσω και εγώ.

Διότι, κυρία Πρόεδρε, εάν η ενημέρωση είναι έτσι όπως την οραματίζεται μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται δημοκρατική, τότε φοβάμαι ότι έχουμε γυρίσει πάρα πολλά χρόνια πίσω, τότε που πήγαινα στην οδό Ζαλοκώστα (Σ.Σ.:Εκεί ήταν η λογοκρισία), ως δόκιμος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Έθνος», πριν την κλείσει η δικτατορία με το άρθρο του Ζίγδη, και μας  απαγόρευαν την εκτύπωση μιας σελίδας επειδή είχε μέσα διαφήμιση... ρωσικών καβουριών!

Β´ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κύριε Υπουργέ, επειδή είμαι του δημοσιογραφικού χώρου, θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα έλεγα ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις στα ΜΜΕ.

Αλλά, να γίνουν ρυθμίσεις σε μια συζήτηση οργανωμένη στη Βουλή που να ξεκινήσει από την Επιτροπή και να έρθουν και οι ενδιαφερόμενοι.

Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι οι μιντιάρχες, όμως σίγουρα θα ερχόντουσαν και οι εργαζόμενοι και οι διαφημιζόμενοι και εκείνοι που στραγγαλίζετε στην περιφέρεια, αλλά και οι ιδιοκτήτες των μικρότερων σταθμών όπου δεν δίνετε το δικαίωμα - για παράδειγμα - στα μουσικά ή γενικού ενδιαφέροντος κανάλια - ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά - να γίνουν ενημερωτικά, το εξαιρείτε... Ένα παράδειγμα σας αναφέρω.

Να γίνει, λοιπόν, μια οργανωμένη συζήτηση με τους φορείς και να έρθει και η κουβέντα στην Ολομέλεια.
Το «δάχτυλο» που είπατε, ξέρω σε ποιους το βάζετε. Σημασία πάντως έχει ότι δεν το βάζετε επ’ ωφελεία - τουλάχιστον με τη μη οργανωμένη συζήτηση - για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου που πραγματικά ταλανίζεται - δεν λέω όχι.

Η ΕΣHΕΑ δεν κήρυξε αυθαιρέτως σήμερα στις 10.00´ το πρωί, 24ωρη απεργία. Και επ’ αυτού θα ήθελα εδώ, επιτέλους, για πρώτη φορά, οι δημοσιογράφοι - βουλευτές που ανήκουν στην συγκυβέρνηση - για να μην αναφέρω ονόματα και αρχίσουν να λένε «επί προσωπικού» και να ωρύονται εδώ μέσα - να τοποθετηθούν, έναντι και του κλάδου τους, κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Καταθέτουμε μία τροπολογία επ’ αυτού. Θέλετε να τη δείτε;

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ωραία.

Επειδή μιλήσατε για το μεγάλο θάρρος και την τόλμη της Κυβέρνησης, μην γελιόμαστε, κύριε Υπουργέ. Στα μάτια κοιταζόμαστε. Υπέκυψε η Κυβέρνηση σε δύο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Μην γελιόμαστε επ’ αυτού.

Εμείς ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας και προτείνουμε να έρθει αυτό ως νομοσχέδιο οργανωμένο για να λύσουμε, πράγματι, προβλήματα που υπάρχουν.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο φέρατε για το Ογκολογικό, τοποθετήθηκε ο εισηγητής μας, ο κ. Χαϊκάλης, βεβαίως και θα το υπερψηφίσουμε, με τις παρατηρήσεις τις οποίες έκανε κιόλας σε ό,τι αφορά και τη φορολόγηση εκείνων που κάνουν τις δωρεές.

Όμως, θα τοποθετηθώ διαφορετικά επί της τροπολογίας για τα Μέσα ενημέρωσης, και λόγω επαγγέλματος, του πραγματικού μου επαγγέλματος, ανεξάρτητα - και λυπάμαι που το λέω - που για πολλούς εδώ μέσα στη Βουλή, το λειτούργημα του Βουλευτή έχει γίνει επάγγελμα.

Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πάντα έναν δημοσιογράφο, που ασκώ αυτήν την περίοδο το λειτούργημα του Βουλευτή, στο βαθμό που μπορώ να το υπηρετήσω, με τις διαδικασίες τις μη δημοκρατικές, τις μη συνταγματικές που ακολουθούνται πολλάκις σε αυτή τη Βουλή και - επιτρέψτε μου να πω - με έναν κύριο υπεύθυνο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με όλες αυτές τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν έρθει εδώ για να περάσουν εν είδει «fast food» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην προκειμένη περίπτωση ήρθε μία πολυσέλιδη τροπολογία, η οποία αφορά τα Μέσα ενημέρωσης. Στην πρωτολογία μου, κατά την πρωινή μου παρέμβαση, είπα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κανονικό σχέδιο νόμου. Επειδή ακριβώς είμαι της δουλειάς, σας λέω ότι αν αυτό το φέρνατε ως σχέδιο νόμου με κανονική διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια θα είχαμε πολλά να πούμε, πολλά να καταλάβει κι ο κόσμος, πολλά να αποκαλύψουμε και πολλά να θεραπεύσουμε.

Βεβαίως και η τροπολογία αυτή θεραπεύει ένα «καρκίνωμα» στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, κύριοι Υπουργοί, που αφορά αυτό το περίφημο θέμα των επιστροφών των διαφημίσεων κλπ. Αυτό, όμως, εμπεριέχει και κάτι το οποίο ίσως να μην ξέρετε ή αν το ξέρετε δεν το ομολογούμε ή δεν το ομολογείτε.

Ένας μεγαλοεπιχειρηματίας δίνει τη διαφήμισή του μέσω διαφημιστικής εταιρίας σε ένα -  δύο επιλεγμένα τηλεοπτικά ή έντυπα Μέσα και οι επιστροφές πάνε στο κόμμα που έχει επιλέξει ο επιχειρηματίας επί της ουσίας. Μιλάμε για «μαύρο» χρήμα και για παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων. Γι’ αυτό λέμε ότι, πράγματι, αυτό που αφορά τις διαφημίσεις, τις διαφημιστικές εταιρίες και τη σχέση τους με τα Μέσα ενημέρωσης, ορθώς επιλύεται.

Απλά και μόνο μπαίνει μία σκέψη, μία ανησυχία, δηλαδή το πόσο άμεσα θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος από όσο ξέρω πήρε τελικά μία περίοδο χάριτος, για να μπορέσει να αυτορυθμιστεί η αγορά, για να μην «σκάσουνε κανόνια». Διότι μπορεί ξαφνικά να πει μία διαφημιστική εταιρία «εγώ κατεβάζω ρολά» και να αφήσει φέσια πολλών εκατομμύριων -σας διαβεβαιώ - στα μέσα ενημέρωσης και σε εποχές που ασφυκτιούν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ανεξάρτητα από το θέμα των συγχωνεύσεων για οικονομίες κλίμακος, έχουμε από κάτω - τι να κάνουμε, ακόμα δεν είμαστε σε μία ρομποτική κοινωνία - τον παράγοντα «άνθρωπο» όλων των κατηγοριών. Γιατί σε κανάλια και εφημερίδες δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι.

Εγώ να σας πω την μαύρη την αλήθεια, έγινα ένας - ας το πούμε - επιτυχημένος δημοσιογράφος και μάλιστα σε αποστολές υψηλού ρίσκου, αλλά κάθε φορά που έσκαγε η βόμβα εγώ πήγαινα πίσω από τον τοίχο. Ο κάμεραμαν έμενε όρθιος μπροστά από τον τοίχο και μαγνητοσκοπούσε τις σκηνές. Όμως, για αυτόν δεν μιλούσε κανένας. Μιλούσαν, όμως, για τον κάθε Κουΐκ, ως τον ήρωα που έκανε την πολεμική ανταπόκριση.

Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι σε ένα merge, σε μία συγχώνευση, ότι βεβαίως ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί σαν φάτσα να εμφανίζεται σε δύο διαφορετικά Μέσα ή με κείμενα σε δυο διαφορετικά Μέσα, αλλά ένας τεχνικός, ένας κάμεραμαν, ένας σκηνοθέτης θα είναι ο «πασπαρτού». Έγιναν οι ορθές αποσύρσεις. Συμφωνούμε.

Όμως, ζητάμε και μια ακόμα απόσυρση που αφορά τρεις λέξεις, κύριε Υπουργέ. Και είναι κρίμα που δεν είναι εδώ ο κ. Σταμάτης που είναι ο αρμοδιότερος ή η κ. Βούλτεψη. Ως Υπουργός έπρεπε να το ακούσετε εσείς...

Μιλάμε, λοιπόν, για το άρθρο 2, παράγραφος 4, εδάφιο α΄ που αναφέρεται στη φράση «και απασχολούμενο δυναμικό». Είναι στη σελίδα 6, στο άρθρο 2, παράγραφος 4, εδάφιο α όπου λέει «να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσουν πόρους όπως διευθυντικά στελέχη, …» - εμένα δεν με ενδιαφέρει αν ένα διευθυντικό στέλεχος μπορεί να είναι σε δύο κανάλια γιατί αυτοί είναι και καλοπληρωμένοι - «…εξοπλισμό», όχι όμως και απασχολούμενο προσωπικό.

Όχι! Είναι σαν να μου λέτε ότι δύο επιχειρήσεις, οι οποίες συγχωνεύονται, θα μπορεί να παίζουν «πασπαρτού» το προσωπικό τους. Αυτό παρακαλούμε πολύ να το διορθώσετε. Εμείς το ζητάμε για να το υπερψηφίσουμε. Ειδάλλως, θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ» στη σχετική τροπολογία.

Στη συνέχεια, αυτή η τροπολογία έχει κάτι, το οποίο μου κάνει εντύπωση, γιατί δεν το ρυθμίζετε. Ρυθμίζετε, μεν, το να μπορεί ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο ή τηλεόραση να γίνει θεματικό, αλλά δεν επιτρέπετε –δεν έχει την πρόνοια- το να γίνει το αντίστροφο, δηλαδή ένα θεματικό ραδιόφωνο ή τηλεόραση να γίνει ενημερωτικό.

Ας μιλήσουμε, τώρα... «συντεχνιακά». Στη μια περίπτωση κλείνουμε θέσεις εργασίας για δημοσιογράφους και στην άλλη περίπτωση δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας για δημοσιογράφους. Υπάρχει μεγάλη πίεση.

Θα σας πω και κάτι ακόμη, κύριε Υπουργέ, που ενδεχομένως δεν το ξέρει ούτε καν το Σώμα: Εάν ένα θεματικό κανάλι, το οποίο λειτουργεί και με ειδήσεις και με ενημέρωση και με talk shows, δώσει εικόνα - έστω και με μισή ώρα καθυστέρηση - σε ενημερωτικό κανάλι περιφέρειας, θα φάει πρόστιμο, επειδή είναι θεματικό το ένα και ενημερωτικό το άλλο.

Άρα, εδώ πρέπει να γίνει και αυτή η ρύθμιση, το να μπορούν θεματικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, να περνούν στην κατηγορία των ενημερωτικών σταθμών με την αίτηση τους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έτσι ώστε κι εδώ να μπορέσει να αποκτήσει ένα καλύτερο ενημερωτικό δίκτυο ο Έλληνας σε όλη την Ελλάδα.

Το άλλο, το οποίο επίσης μας βάζει σε μια μεγάλη σκέψη, είναι ότι αυτά τα αργά βήματα –εγώ θα σας έλεγα, αργά βήματα από πλευράς διαδικασιών - θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα σε μια αγορά, η οποία δυστυχώς κλονίζεται όχι μόνο λόγω της κρίσης των μνημονίων.

Ειδικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπέστησαν το πρώτο σοκ της κρίσης από την υπόθεση των Lehman Brothers, από το 2008. Η κρίση χτύπησε πρώτα τις εταιρείες εκείνες που έχουν τα πολλά χρήματα τα διαφημιστικά, τις πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο και οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούσαν να μετακυλήσουν διαφήμιση στα Μέσα. Από εκεί ξεκίνησε, δυστυχώς, το να βουλιάζουν τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην Ελλάδα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο εξωτερικό.

Μας μπαίνει, όμως - ξέρετε - μια υποψία ότι μήπως όλα αυτά είναι μια πρόβα τζενεράλε, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έντυπα Μέσα, τις εφημερίδες. Να πάμε στις «good» και στις «bad» εταιρείες. Δηλαδή, ό,τι έγινε με τη μεθόδευση μιας ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, όπου οι συγχωνεύσεις των τραπεζών πήραν τα φιλέτα κι άφησαν πίσω την καταστροφή με τις «bad bank», μήπως το ίδιο συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.

Έχω την εντύπωση ότι αργότερα θα υπάρξει και για το θέμα αυτό μια δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος αυτή τη στιγμή συναντάται με τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας για τα ταμεία αρωγής, ένα θέμα το οποίο θα το κουβεντιάσουμε το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι συνάδελφοι, σας λέω επειδή έχω βιώσει το τι συμβαίνει στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα καλά χρόνια, αλλά και στα τελευταία χρόνια, τα πάρα πολύ δύσκολα, ότι είμαστε θετικοί στις ρυθμίσεις που γίνονται για το θέμα των διαφημιστικών εταιρειών. Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά.

Όμως, είμαστε αρνητικοί στο να υπάρχει πρόνοια μόνο για μετατροπή ενημερωτικών καναλιών σε θεματικά και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να το ανοίξει το θέμα αυτό.

Τρίτον, είμαστε αντίθετοι στο να χάσουν τις θέσεις εργασίας δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι και, κυρίως, να γίνουν «πασπαρτού». Επιτρέψτε μου εδώ να πω ότι θα μπουν στη λογική του «σκλαβοπάζαρου» της αγοράς και μάλιστα σ’ έναν κλάδο, όπως ο δημοσιογραφικός - εγώ σας λέω που τον ξέρω καλύτερα - με 43% ποσοστό ανεργίας, από τα εγγεγραμμένα μέλη της Ένωσης Συντακτών.

Γι’ αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει - επαναλαμβάνω τώρα που ήλθε και η κυρία Βούλτεψη - από το άρθρο 2 παράγραφος 4 εδάφιο α΄ τις τρεις λέξεις «και απασχολούμενο δυναμικό».

Ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ». Σας λέω ότι δεν είμαστε αντίθετοι. Δηλαδή, εάν είχαμε κανονικό νομοσχέδιο, θα λέγαμε «ΝΑΙ» στα άρθρα.

Μπορώ, αν θέλετε, επειδή μ’ ενδιαφέρει το θέμα, να περιμένω να τοποθετηθεί η κυρία Βούλτεψη…

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Αν επιτρέπει η Έδρα τον διάλογο, εγώ δεν έχω αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ορίστε, κυρία Βούλτεψη, έχετε τον λόγο για να τοποθετηθείτε επ’ αυτού.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Πάνω σ’ αυτό που λέει ο κύριος συνάδελφοςέχω να παρατηρήσω το εξής: Τώρα πια στα μέσα ενημέρωσης ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις.

Όταν πάει, αγαπητέ Τέρενς, ο εργαζόμενος στο μέσο και αυτό του πει «θα σου δίνω 1.000 ευρώ και θα μου καλύπτεις τηλεόραση και ραδιόφωνο», ο εργαζόμενος κάνει την ατομική του σύμβαση και φεύγει. Αυτό τώρα είναι μία συζήτηση που δεν έπρεπε να γίνεται. Δηλαδή, αφού υπερισχύουν οι ατομικές συμβάσεις, θα τον συμφέρει και τον ίδιο να πάρει κάτι παραπάνω, όταν θα κάνει την ατομική του σύμβαση. Δεν έχει νόημα να πεις «δεν κάνω αυτό, αλλά κάνω εκείνο», διότι το μέσο θα προτιμήσει να προσλάβει αυτόν που θα του κάνει και τα δύο, όπως γίνεται με την ατομική σύμβαση. Δηλαδή, δεν θα αλλάξει κάτι.

Το καταλαβαίνετε κι εσείς. Σου λέει: «Απασχολούμενο δυναμικό σε έχω, έλα εδώ, θα σου έδινα 850, σου δίνω 950 και κάλυψέ μου και το gr». Όταν υπάρχει ατομική σύμβαση, νομίζω ότι πλέον είναι συνδικαλιστική εμμονή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Παρακαλώ συνεχίστε, κύριε Κουίκ.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Εδώ δεν είναι Μέσα στον ίδιο όμιλο. Θυμάμαι ότι στον ANTENNA είχα διαφορετική αμοιβή για την τηλεόραση και διαφορετική αμοιβή για το ραδιόφωνο. Αυτό είναι γεγονός.

Όμως, εδώ δεν μπορείς να μπεις σ’ αυτήν τη λογική, όταν επί της ουσίας θα έχουν συγχωνευθεί, για παράδειγμα, οι κτηριακές εγκαταστάσεις δύο καναλιών και θα μπορεί να αξιοποιεί έναν τεχνικό και από εδώ και από εκεί, γιατί θα είναι μία ατομική σύμβαση.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Ξέρετε πολύ καλά πόσο έχουν απαξιωθεί οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή, μιλάμε πλέον για μισθούς που φαντάζομαι ότι σε κάποιες αφρικανικές χώρες είναι λίγο καλύτεροι. Δηλαδή, μην μπαίνουμε στη λογική «μισθός να είναι και ό,τι να είναι».

Εμείς επιμένουμε στο «ΠΑΡΩΝ», ώστε να απαλειφθούν αυτές οι τρεις λέξεις από το άρθρο 2 παράγραφος 4 εδάφιο α΄, που μιλάει για το «και απασχολούμενο δυναμικό».

Θα επαναλάβω, κυρία συνάδελφε, στη δημοσιογραφία και στα έδρανα εδώ, ότι μπορεί να είμαι δημοσιογράφος, αλλά είμαι δημοσιογράφος επειδή είχα γύρω μου τεχνικούς, είχα σκηνοθέτες, είχα διοικητικούς, οι οποίοι με αυτό το σύστημα, δυστυχώς, θα διαλυθούν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Μπορώ να πω δύο λέξεις, επειδή έχει ενδιαφέρον;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ορίστε, κυρία Βούλτεψη, έχετε τον λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Και στους τεχνικούς ισχύει αυτό. Δηλαδή, αν κάποιος έχει ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο και ένα που παίζει μουσική, μπορεί να του πει «θα σ’ έχω στο ενημερωτικό στη βάρδιά σου, αλλά μέσα στη βάρδια μπορείς να βάλεις και το play list στο μουσικό σου ραδιόφωνο». Εκεί πάλι κάνει μία ατομική σύμβαση και πληρώνεται.

Λέω ξανά ότι σκοπός μας είναι να γίνει ένας διακριτός τρόπος στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, δηλαδή όταν γίνεται η ατομική σύμβαση, που έτσι κι αλλιώς ισχύει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνουμε σε δύο ζητήματα που αφορούν τα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και τα ραδιοφωνικά. Να δίδεται το δικαίωμα και στα θεματικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις να γίνονται ενημερωτικοί σταθμοί.

Επίσης, δεν μπορεί να ζούμε με το καθεστώς «Λασκαρίδη», για το ΕΣΡ, το οποίο πλέον κοντεύει να γίνει η μαθουσάλικη διοίκηση του ΕΣΡ.

Πέρα από αυτό όμως - και νομίζω ότι η κυρία Βούλτεψη σαν δημοσιογράφος το αντιλαμβάνεται πλήρως - δεν μπορεί, όταν στα κανάλια επιβάλλεται ένα πρόστιμο από τον κ. Λασκαρίδη - και ξέρουμε πολλές φορές και το πώς επιβάλλονται τα πρόστιμα αυτά -, να τα πληρώνει κατευθείαν το κανάλι, όταν προσφεύγει και στη δικαιοσύνη. Δεν δικαιούνται και αυτοί ως πολίτες ενός κράτους, που αν δεν τελεσιδικήσει μια απόφαση, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν την ποινή που τους επιβλήθηκε;


Δεν θα μπορούσε η Κυβέρνηση αυτήν την πρόνοια, να την προβλέψει για ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε ό,τι αφορά την καταβολή των προστίμων;

Αυτό ήταν και τίποτα παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς ευχαριστούμε.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να πω μία λέξη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κυρία Βούλτεψη.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος): Πάνω σε αυτό το τελευταίο, αγαπητέ συνάδελφε, έχω να πω ότι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κι έχω εγώ την ευθύνη πλέον γι’ αυτήν την ανεξάρτητη αρχή.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να πετύχουμε τη σχεδόν ομοφωνία που ζητά το Σύνταγμα. Εγώ είχα διαφωνήσει και τότε, γιατί είχα προβλέψει ότι κάποτε η Βουλή δεν θα μπορεί να είναι σε ομοφωνία. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα κάνει άλλη μία προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, στα περισσότερα πρόσωπα όλοι συμφωνούμε.


Τώρα, για το άλλο με τα πρόστιμα, είναι σωστό αυτό που λέτε, απλώς έτσι καταργείται και η αυτοτέλεια της ανεξάρτητης αρχής. Δηλαδή, η ανεξάρτητη αρχή υπάρχει για να επιβάλλει πρόστιμο και αυτό να εισπράττεται. Όταν κάποιος προσφεύγει στη δικαιοσύνη, προφανώς τα χρήματα με κάποιο τρόπο επιστρέφονται από το κράτος. Όμως, η έννοια της ανεξάρτητης αρχής είναι να μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ασχέτως. Γι’ αυτό είναι ανεξάρτητη αρχή.

Related Posts