Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 1975 - (Βίντεο)Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ


ΚΟΥΙΚ: ΤΙΜΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΕΘΝΩΝ, ΛΑΩΝ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Ο Τέρενς Κουίκ, έκανε το εξής σχόλιο, σχετικά με βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και προβλήθηκε από ορισμένα κανάλια, το οποίο αποτυπώνει δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πρώτη επέτειο της μεταπολίτευσης, το 1975, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή:

«Για το αρχείο της μεταπολίτευσης, αυτό το βίντεο, που είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας από φιλμ και που πρόλαβε να το διαφυλάξει η ΕΡΤ πριν της κατεβάσουν τους διακόπτες, είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο.


Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ


Ήταν ένα πρωϊνό που ειδοποιήθηκα από τον αείμνηστο Τάκη Λαμπρία, ότι «Σε θέλει επειγόντως ο Πρόεδρος για να σου κάνει μια δήλωση για το Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης».

«Δεν φοράω σακάκι εδώ που είμαι, πώς θα έλθω;» απάντησα.

«Πήγαινε στον τάδε ράφτη εκ μέρους μου στη Ζαλοκώστα και πες του να σου δώσει ένα για μισή ώρα. Και γραβάτα» ήταν η αντίδραση του τότε Υπουργού.

Αυτό και έπραξα. Μόνο που το σακάκι ήταν μικρότερο. Δεν κούμπωνε και τα μανίκια δεν έφταναν στον καρπό.

Όταν έφτασα στο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με είδε, χαμογέλασε και με ρώτησε:

«Το σακάκι είναι δικό σου; Δεν το βλέπω στα μέτρα σου»

Κόκκαλο εγώ. Ο ουρανός σφοντύλι.

«Ξέρετε κ.Πρόεδρε, όταν με ειδοποίησε ο Υπουργός δεν ήμουνα σπίτι και με έστειλε να βρω ένα δανεικό στον ράφτη απέναντι. Είναι το μόνο που βρήκα κοντά στα μέτρα μου» απάντησα.

Και η συμβουλή του Κωνσταντίνου Καραμανλή:

«Κάνεις μία δουλειά, που δεν ξέρεις τί θα σου προκύψει. Είσαι και η προσωπική μου επιλογή να με ακολουθείς δημοσιογραφικά. Καλό θα είναι από σήμερα να έχεις μονίμως στο αυτοκίνητό σου ένα σακάκι. Πάμε τώρα έξω να σου κάνω τη δήλωση...»

Και η δήλωση έγινε στη πόρτα του αυτοκινήτου του, μπροστά στα σκαλοπάτια του επίσημου πρωθυπουργικού γραφείου (δεν υπήρχε Μαξίμου τότε) στο πίσω μέρος της Βουλής.
Πέρα, όμως, από αυτή την μικρή παρασκηνιακή ιστορία, έχω να παρατηρήσω ορισμένα πράγματα, καθώς θήτευσα δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τεράστιες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Τιμώ σταθερά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το έλεγα και το πρωί σε τηλεοπτική μου συνέντευξη. Είμαι καραμανλόπαιδο, είμαι της γενιάς εκείνης της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Καραμανλής.

Σέβομαι τις παρακαταθήκες του για Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη στην Ευρώπη των Λαών, Εθνών και Αλληλεγγύης.

Απλά αναρωτιέμαι, πράττουν το ίδιο σήμερα όλοι στη Νέα Δημοκρατία;».
Related Posts