Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΟΥΣ, ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΓια τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, με πρόταση των ΑΝΕΛ να αφαιρεθούν από κάθε διόδιο στους αυτοκινητόδρομους, 10 λεπτά υπέρ των πετρελαίων των πλοίων που δρομολογούνται σε αυτές, παρενέβη ο Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, στη δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο Τουρισμού.

Ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει ορισθεί Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος στο Β´ θερινό τμήμα της Βουλής, μίλησε επίσης για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τη φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, τους ξεναγούς, τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ κλπ.

Απηύθυνε, τέλος, πρόσκληση στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να επισκεφθεί την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, για την προώθηση εκτεταμένων τουριστικών προγραμμάτων που θα εξυπηρετήσουν και ΕΘΝΙΚΑ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Τέρενς Κουίκ, από τα πλήρη επίσημα πρακτικά της Βουλής, έχει ως εξής:

«ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θέλω να ξεκινήσω με μία θέση, διότι με παινεύουν, τουλάχιστον για το ότι έχω και αγωγή, αλλά και ότι ξέρω πάρα πολύ καλά το πώς να σέβομαι τους θεσμούς. Και όταν λέω ότι σέβομαι τους θεσμούς, εννοώ και οι θεσμοί να σέβονται εμένα. Εννοώ να λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας κατά την οποία μία εκλεγμένη Βουλευτής - ανεξάρτητα από το αν είναι Υπουργός ή όχι - πρέπει να δίνει τη στοιχειώδη, αν μη τι άλλο, σημασία σε Βουλευτές που ανεβαίνουν στο Βήμα της Βουλής. Αυτή ήταν η χθεσινή μου παρατήρηση προς την Υπουργό και στην οποία επιμένω και σήμερα, ανεξάρτητα από το αν μου έκανε την τιμή την ώρα που ανέβαινα στο Βήμα να γυρίσει λίγο την καρέκλα της προς την πλευρά μου. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Μάλιστα, βλέπω ότι χαμογελάει και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό, διότι θέλω να σας απευθύνω μία πρόσκληση -και αυτό είναι κάτι που εννοώ - κυρία Υπουργέ.

Κυρία Υπουργέ, είχα την ευτυχία να δώσω έναν αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με ένα συνδυασμό που λέγεται «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας». Κατετάγην με ένα πολύ καλό ποσοστό.

Όμως, όπως ξέρετε, κυρία Υπουργέ, είναι μια περιοχή που δοκιμάζεται πάρα πολύ άσχημα. Σας παρακαλώ, λοιπόν, επειδή είναι ένας ευλογημένος τουριστικός τόπος - έχει και ένα νέο Περιφερειάρχη, το Γιώργο Παυλίδη - να έρθετε επάνω σε χρόνο που εσείς θα καθορίσετε και να μας βοηθήσετε, διότι σας διαβεβαιώ ότι οι τουριστικές σας παρεμβάσεις θα μας λύσουν πολλά άλλα προβλήματα και ζητήματα (όπως τα εθνικά). Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεστε.

Τώρα θα ήθελα να πω κάτι, απλά και μόνο, για να κλείσω ένα κεφάλαιο που έχει ανοίξει με το συνάδελφο κ. Γεωργιάδη. Εγώ πάντοτε ήμουν κατά της γραφειοκρατίας, γιατί ξέρετε είμαι παιδί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ξέρω!

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Και εγώ δεν μπορώ να εργάζομαι κάτω από πιέσεις του να περιμένω σαράντα πέντε ώρες για να κάνω τη δουλειά μου. Γι’ αυτό πολλές φορές έχω παρεξηγηθεί εδώ στη Βουλή, όταν λέω ότι αν το δημόσιο δούλευε στο 30% του ρυθμού με τον οποίο δουλεύουν οι υπάλληλοι της Βουλής, θα είχαμε μια άλλη Ελλάδα. Όμως, όποτε πάω να το πω αυτό, μου λένε ότι εγώ είμαι προστάτης των υπαλλήλων της Βουλής. Δηλαδή «Πιάσε το αυγό και κούρευτο»! Όμως, αυτό το εννοώ.

Όσον αφορά την παρατήρηση (που έκανε ο κ. Γεωργιάδης), θα ήθελα να πω ότι όσα είπα (για προχειρότητα σύνταξης του νομοσχεδίου) για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι είχαμε 34 νομοτεχνικές βελτιώσεις πάνω σε 42 άρθρα. Εξ αυτού του λόγου έκανα την παρατήρηση (για την προχειρότητα) και τη οποία δικαιολόγησα και χθες. 

Και έρχομαι, για να δώσω ένα μεγάλο παράδειγμα (περί γραφειοκρατίας) θα σας αναφέρω  αυτό το περίφημο των «fast track» διαδικασιών που εφαρμόζει το Υπουργείο Τουρισμού.

Στις «fast track» διαδικασίες, δηλαδή, πρέπει οι άνθρωποι που έχουν κατάλυμα κάτω από τριακόσια δωμάτια να τρέχουν στον Πειραιά για να λύσουν απλά καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θέμα το οποίο με ενοχλεί ως αντιγραφειοκράτη, όπως με ενοχλεί και το ότι καταργούνται οι τοπικές υπηρεσίες τουρισμού για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται επιτόπου αντί να τρέχουν - με ό, τι αυτό σημαίνει - στον Πειραιά. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει «αποκέντρωση» και «πάταξη της γραφειοκρατίας».

Στο σημείο αυτό (Σ.Σ.: ο ομιλητής γυρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ), θα ήθελα να διατυπώσω δύο απορίες.

Η μία απορία αφορά - διότι ακούστηκε πολύ μέσα στην Αίθουσα - το ότι ωφελήθηκε, λέει, ο ελληνικός τουρισμός επειδή έκλεισε η Μέση Ανατολή.
Αλίμονο! Θα ήμασταν άχρηστοι αν δεν μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το κλείσιμο της Μέσης Ανατολής. Εμείς ήμασταν και με την Παλμύρα της Συρίας, ήμασταν και με τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Όμως, έτυχε αυτή η «Αραβική Άνοιξη» - την οποία πολλοί εδώ μέσα στη Βουλή πήραν αγκαζέ και προχώρησαν - να έχει μετεξελιχθεί σε έναν εφιάλτη της περιοχής, κάτι που επωφεληθήκαμε εμείς. Αυτό είναι κακό; Αυτό γίνεται σε έναν ανταγωνισμό. Κάποιος κλείνει και κάποιος κερδίζει.

Επειδή, επίσης, άκουσα και κάποια μισόλογα σε σχέση με τα υδροπλάνα, τουλάχιστον εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγώ ως δημοσιογράφος, που έχω πάει σε όλα τα μέρη του κόσμου και βλέπω τη χρήση των υδροπλάνων, σε αυτήν την Ελλάδα με τα τόσα νησιά, λέω, επιτέλους, μακάρι να γίνει πράξη η χρήση των υδροπλάνων!

Έτσι, θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν γρήγορα και εκείνοι που έχουν την δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου.

Επίσης θα υπάρξει - και εδώ είναι θέμα του πόσο το Υπουργείο θα μπει παρεμβατικά στη τιμολόγηση των εισιτηρίων - μια λογική για ανταγωνιστική αεροπορική τιμή σε σχέση με τη ναυσιπλοΐα, για να μην καταντήσουμε να τρέχουμε στη Λήμνο με ένα αεροπλάνο της γραμμής και να μας κοστίζει περισσότερο απ’ ό, τι εάν πηγαίναμε στη Νέα Υόρκη. Διότι, τώρα, με το αεροπορικό μονοπώλιο στην Ελλάδα, έχουμε φθάσει σε αυτή την άκρη, δηλαδή στην τελείως αντίθετη άκρη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρία Υπουργέ, θα ήθελα λίγο να σταθώ και σε επιμέρους άρθρα.

Συνομιλούσα και με τον Γενικό Γραμματέα των Ενοικιαζομένων Δωματίων, ο οποίος εδρεύει στη Ρόδο και ο οποίος μου είπε πως είναι ντροπή να υπάρχει ο όρος «κύρια» και «μη κύρια» καταλύματα.

Το «μη κύρια» τους εκθέτει, τους υποβιβάζει, τους ταπεινώνει, τους πικραίνει και γι’ αυτό πρέπει πραγματικά ως διατύπωση να βρούμε έναν τρόπο να το διορθώσουμε. Διότι τι «κύριο κατάλυμα» να έχει η Ανάφη;

Καλό θα είναι αυτοί οι όροι να απαλειφθούν από το τουριστικό λεξιλόγιο. Το ζητούν οι άνθρωποι των ενοικιαζομένων δωματίων.

Επίσης, δεν μπορούμε να μιλούμε για σύνθετα τουριστικά καταλύματα με εκτάσεις πενήντα στρεμμάτων, όταν υπάρχουν νησιά που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ σημαντικές πολυσύνθετες επενδύσεις, αλλά δεν έχουν πενήντα στρέμματα. Η Χίος είναι ένα παράδειγμα, ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ενδεχομένως, και η Λέσβος. Δεν την έχω περπατήσει, κύριε Σηφουνάκη, τόσο πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε ένα!

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Σας ευχαριστώ κ. Σηφουνάκη. Τουλάχιστον εκεί εκτιμώ ότι, ως Νομάρχης, σώσατε όλα τα παραδοσιακά κτήρια του νησιού. Τα έγραφα σε μία δεξιά εφημερίδα –στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ- τότε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Το θυμάμαι.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ:  …παρόλο που τότε ως Νεοδημοκράτης ήμουν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και εξακολουθώ να είμαι απέναντι. Σας το λέω και αυτό.
Για τα υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα, κυρία Υπουργέ, έχουμε στα χέρια μας –φαντάζομαι ότι τα έχετε πάρει και εσείς - από την Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  Μηχανικών, ένα έγγραφο που λέει ότι δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί των ΤΕΙ να χρειάζονται τρία χρόνια προϋπηρεσία και δέκα χρόνια πτυχίο, για να μπορέσουν να κάνουν μια δουλειά που την κάνουν οι χθεσινοί απόφοιτοι του Πολυτεχνείου. Αυτό ίσως θα πρέπει να το κοιτάξουμε.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Τουρισμού.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Αυτό ισχύει, για παράδειγμα; για τους προϊσταμένους στους αναβατήρες στα χιονοδρομικά κέντρα. Οι άνθρωποι λένε γιατί να υπάρχει αυτή η διαφορά.

Προχωρώ - για να πάω άρθρο - άρθρο -  στις ειδικές κατασκευές των τουριστικών καταλυμάτων.

Εγώ λέω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο πράγματι χρειάζεται, με τη μόνη διαφορά πως πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα δεν ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Οι ξύλινοι πάσσαλοι με μια εξέδρα επάνω, θα μπορούν (από επιτήδειους) να γίνουν τσιμεντοκατασκευές και δεν ξέρω πώς αυτό θα το διασφαλίσουμε για να μη συμβεί και για να μη χάσει και το χαρακτήρα της η περιοχή…

Σε ό, τι αφορά τους ξεναγούς για τις σπάνιες  γλώσσες, έστειλαν ένα έγγραφο και φωνάζουν ότι η κατάργηση των εξετάσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις στις σπάνιες γλώσσες να δίνονται άδειες και σε αλλοδαπούς, που αυτή η σπάνια  γλώσσα είναι απλώς η μητρική τους γλώσσα. Αναφέρω μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι εκδόθηκαν 14 τέτοιες άδειες το 2014 μέχρι τώρα.

Για τον ιατρικό τουρισμό σας είπα κάποια λόγια χθες, σε σχέση και με τη μη ιατρική οργάνωση των μεγάλων μας αεροδρομίων, όπως αυτό της Κω.

Η Κως έχει ένα τεράστιο αεροδρόμιο και δεν έχει εκεί ένα γιατρό. Εάν χρειαστεί, θα τον φέρουν είτε από την πόλη είτε από ιατρικό κέντρο.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται στον ιατρικό τουρισμό και εκείνος που αφορά τις αιμοκαθάρσεις;  Υπάρχουν τουρίστες που δεν έρχονται στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν μονάδες, όπου θα μπορούν να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να έχουν και τις νεφροκαθάρσεις τους.

Επίσης, είμαστε κάθετα αντίθετοι με το θέμα των χορηγιών. Όπως σας είπα και χθες, εδώ μπορούμε να έχουμε επί της ουσίας μία «μόνιμη φοροαπαλλαγή» για κάποιον ο οποίος θέλει να πουλήσει ελληνική σταφίδα και σου βάζει και μία Μύκονο μέσα στη μέση, σαν πλάνο. Αυτό θα εκπέσει από το φορολογητέο του εισόδημα, την ώρα που άλλες επιχειρήσεις, όταν διαφημίζονται, πληρώνουν... Και τι δεν πληρώνουν! Σε αυτό το πράγμα εμείς είμαστε αντίθετοι.

Επίσης, θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής και ένα έγγραφο από την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας, που αφορά την κατηγοριοποίησή τους, την οποία την παίρνετε από το Σύνδεσμο και τη δίνετε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Είναι κάτι το οποίο λένε ότι δεν θα το πράξουν. Λένε ότι δεν θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και ότι θα κινηθούν ακόμα και νομικά, προκειμένου να υπερασπιστούν αυτήν τη θέση τους.
Τέλος σε ό, τι αφορά την τροπολογία που έφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας – εξακολουθεί να είναι Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Ιόνιο δεν υπάρχει - για τις άγονες γραμμές, οτιδήποτε μπορεί να διορθώσει και πολύ περισσότερο σε εποχές άγονες, δηλαδή μη τουριστικές, εμείς λέμε «ΝΑΙ».

Εξακολουθούμε, όμως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, να βάζουμε στο τραπέζι μια πρόταση την οποία δεν βλέπω η Κυβέρνηση να τη συζητά, κύριε Γεωργιάδη. Με αναφέρατε πέντε φορές. Δικαιούμαι να σας αναφέρω έστω και μία. Εσείς πέντε φορές με διαφημίσατε. Θα σας διαφημίσω κι εγώ μία.

Έχουμε πει ότι από τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, πληρώνουν φόρους και από τα λεφτά τους φτιάχνονται με συγχρηματοδοτήσεις και οι εθνικοί δρόμοι, οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, να μπορούμε 10 λεπτά από κάθε διόδιο να το φέρουμε στη ναυτιλία για την επιδότηση του πετρελαίου. Αυτό μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα σε σχέση και με τις άγονες γραμμές.

Επιμένουμε σε αυτήν την πρότασή μας. Την επανακαταθέτουμε σήμερα με ευκαιρία αυτής της συζήτησης του τουρισμού, επειδή η ναυτιλία έχει να κάνει άμεσα και με τον τουρισμό.

Διευκρινίζω ότι αυτά τα 10 λεπτά δεν θα μπουν καπέλο στη τιμή των διοδίων, αλλά θα αφαιρεθούν από το ποσοστό των εργολάβων - διαχειριστών.

(Σ.Σ.: Η διευκρίνιση αυτή του Τέρενς Κουίκ, έγινε λίγα λεπτά αργότερα σε άλλη παρέμβασή του)


Σας ευχαριστώ πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την προσοχή σας και σας περιμένουμε στη Θράκη, κυρία Υπουργέ».

Related Posts