ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΠ (29-7-2014)


ΤΙ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΑΖΕΡΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σήμερα, επίσης, έγινε και μία σημαντική, κατά την άποψή μας, συνάντηση του Προέδρου μας - ήμουν κι εγώ παρών - με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Περιττό να πω, βέβαια, ότι και η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απασχόλησε τα κανάλια. Ίσως τα μεσημεριανά δελτία, άντε λίγο το απόγευμα. Πάντως, το βράδι νομίζω ότι μόνο ο ΑΝΤ1 ασχολήθηκε με την υπόθεση.


Επιμείναμε, λέγοντας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να ανοίξει ο φάκελος Κύπρου. Δεν μπορεί να πληροφορούμαστε από το STATE DEPARTMENT, από τα αρχείο του FOREIGN OFFICE και να μην ξέρουμε από τη Βουλή των Ελλήνων τι έχει γίνει πραγματικά στην κυπριακή αυτή τραγωδία - προδοσία, ό,τι θέλετε πείτε το και μάλιστα όταν την προπερασμένη Κυριακή - τη Βουλή στην Λευκωσία, στην Κυπριακή Δημοκρατίας, την εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος μας η κυρία Κόλλια - στα κατεχόμενα ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας με παρελάσεις και με τους αστυνομικούς των κατεχομένων να κάνουν επίδειξη τύπου «τσίρκου». Το τσίρκο SOLEIL ωχριά μπροστά τους.

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΠ - ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ - ΚΑΒΑΛΑΌμως, ήταν παρόντες, κύριε Υπουργέ, - εκεί το πάω σιγά-σιγά - Βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν. Και ξέρετε τι σκέφτομαι, κύριε Υπουργέ; Ότι εμείς μπήκαμε στη διαδικασία του TAP χωρίς οικονομικό όφελος, αλλά με τη δικαιολογία ότι θα έχουμε γεωστρατηγικά οφέλη, πολιτικά  οφέλη.Και λέω: Οι Αζέροι, που τους συνυπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση τη διέλευση του TAP, έτσι μας τιμούν; Με το να στέλνουν τους Βουλευτές τους – τους κυβερνητικούς Βουλευτές τους υπόψιν! - στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας το κατεχόμενο καθεστώς;Και εμείς ακόμα διπλωματικά σιωπούμε; Καμμία παράσταση διαμαρτυρίας στον Αζέρο Πρέσβη, όπως βεβαίως και στον Πακιστανό, γιατί πήγανε και Πακιστανοί. Εγώ δεν θα σας πω τώρα ότι οι Πακιστανοί είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες είναι ενδεχομένως. Αυτό μπορεί να μην λέει κάτι σε κάποιους, αλλά σε εμάς λέει.Όμως, μιας και μιλάμε για τον TAP - γιατί, ξέρετε, υπάρχει και μια περιοχή που λέγεται Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, όπου είμαι εκλεγμένος Περιφερειακός, κύριε Υπουργέ - είχα καταθέσει μία ερώτηση για τη διέλευσή του από τα Τενάγη των Φιλίππων.Έλαβα μία απάντησή σας πριν από δύο μήνες ακριβώς - όχι προσωπικά από εσάς κ.Υπουργέ, αλλά από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - και προσπαθώ να διερευνήσω τι γίνεται, διότι γίνονται και κάποιες μυστικοσυσκέψεις επάνω στην Καβάλα, στις οποίες εμείς δεν καλούμεθα. Αυτό μπορεί να αφορά μόνο τους φιλοκυβερνητικούς Δημάρχους. Ο Περιφερειάρχης δεν ήταν. Ήταν, όμως, η Δήμαρχος Καβάλας. Απορώ γιατί δεν κληθήκαμε και εμείς να πάρουμε μέρος σε αυτήν την περίφημη κλειστή σύσκεψη στο Ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ.Η απάντηση, λοιπόν, που μου ήρθε στις 23 Μαΐου από τη Γραμματεία λέει ότι η TRANSATLANTIC PIPELINE, δηλαδή η TAP, δεν έχει υποβάλει έως σήμερα αίτημα για τη χορήγηση από το Υπουργείο απόφασης εγκατάστασης και διαδρομής του εν λόγω αγωγού.Πραγματικά, λοιπόν, αναρωτιέμαι το εξής: Για ποιο πράγμα συζητούνε επάνω στην Καβάλα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός;Επίσης, για την εκτροπή που ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο - και ορθώς τη ζητάει - κόστους 6 εκατομμύρια: Το κουβέντιασα στο Μπακού που ήμουνα, με Αζέρους συναδέλφους και μου είπαν: «Α, μην μας θέτετε θέμα υπέρβασης του προϋπολογισμού».Μετά τα τόσα δισεκατομμύρια του συνολικού έργου, τα 6 εκατομμύρια για να σωθούν τα Τενάγη Φιλίππων, προφανώς γι’ αυτούς είναι βουνό. Συν το ότι - τουλάχιστον έτσι όπως μου είπε ο Πρόεδρος Αλίεφ - προφανώς υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία τα συζητήσανε με την Ελληνική Κυβέρνηση σε επίπεδο - όπως μου είπε - Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών.Όμως, δεν έχουμε καμμία ενημέρωση περί των προβλημάτων. Και μπορεί να μην έχει ενημέρωση η Βουλή, αλλά εμάς ως Περιφέρεια πραγματικά μας ενδιαφέρει να μάθουμε πραγματικά τι γίνεται με το θέμα του TAP, εάν δηλαδή αυτό το οποίο αναγράφεται στο έγγραφο της 23 Μαΐου ισχύει ή όχι.
   


Related Posts