ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ.

Ιλχάμ Αλίεφ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΙΛΧΑΜ ΑΛΙΕΦ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΖΕΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΖΑΙ ΓΚΟΥΛΙΕΦ

Το θέμα των ενστάσεων για την σχεδιαζόμενη πορεία διέλευσης  του αγωγού ΤΑΡ, από ορισμένα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έθεσε ο Τέρενς Κουίκ στον Πρόεδρο Αλίεφ και σε Αζέρους βουλευτές, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται στα πλαίσια της 23ης ετήσιας Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζαν Ιλχάμ Αλίεφ, στην σύντομη, αλλά εξαιρετικά φιλική συνομιλία του με τον Έλληνα Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις του Τέρενς Κουίκ, δεν έκρυψε ότι γνωρίζει πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα», τα οποία, όπως είπε, συζήτησε «πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης». Δεν προχώρησε, όμως, σε άλλες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλίεφ, πριν λίγες μέρες είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, με βασικό θέμα των συζητήσεων τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος ήταν και η τελική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του ανταγωνιστή ΝΑΜΠΟΥΚΟ.

Ο αγωγός ΤΑΡ ήταν και ένα από τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Αζέρου Προέδρου στο άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Μπακού.

Πολύ πιο αναλυτικά, ο Τέρενς Κουίκ συζήτησε το θέμα του ΤΑΡ με τον Αζέρο συνάδελφό του Βουλευτή Αζάι Γκουλίεφ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ, με τον οποίο και έχουν οικοδομηθεί σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας στα πλαίσια του Οργανισμού.

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στις ζωηρές ενστάσεις που διατυπώνονται εκ μέρους πολλών ομάδων αγροτών στη Βόρειο Ελλάδα και κυρίως στο νομό Καβάλας, όπου  - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - ο αγωγός σχεδιάζεται να περάσει διαγώνια από τα Τενάγη των Φιλίππων, μια περιοχή ιδιαίτερα παραγωγική για τη πρωτογενή αγροτική οικονομία, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω του αργιλώδους εδάφους.

Ο Τέρενς Κουίκ ενημέρωσε το συνάδελφο του για την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αν.Μακεδονίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αν.Μακεδονίας, που προτείνουν  αλλαγή πορείας του αγωγού ΤΑΡ προς τη πλευρά του Συμβόλου Όρους, η οποία θα επιβαρύνει τα δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού του συνολικού έργου, μόνο με έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αζάι Γκουλίεφ απάντησε, ότι δεν θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στη πανευρωπαϊκή σημασία του αγωγού ΤΑΡ και - όπως τόνισε - θα ήταν προτιμότερο το όλο θέμα ο Τέρενς Κουίκ να το συζητήσει με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, που έχουν εμπλακεί στο έργο.

Ο  Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ενημέρωσε τον Αζέρο συνάδελφό του, ότι ήδη έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση, μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στα συναρμόδια Υπουργεία, αναμένοντας ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα που έθεσε.

Υπογραμμίζεται εδώ, ότι  το ενδιαφέρον του Τέρενς Κουίκ για τη πορεία του αγωγού ΤΑΡ από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν πηγάζει μόνο από τη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά κυρίως από την ιδιότητα του ως εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου με τον ΑΜ-Θ Περιφερειακό Συνδυασμό εθνικού σκοπού «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ».Related Posts